Trest za doping postihol 34 hráčov austrálskeho futbalu

NETKY.SK • 12 Január 2016, 13:19 • 2 min
Trest za doping postihol 34 hráčov austrálskeho futbalu

SYDNEY - Až tridsaťštyri hráčov austrálskeho futbalu dostalo dištanc za doping.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom rozhodol Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, ktorý vyhovel požiadavke Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

 

Škandál sa týka tímu Essendon. Lekári z klubu z predmestia Melbourne, ktorý vo svojej 145-ročnej histórii vyhral 16 ligových titulov, mali hráčom v rámci proteínového programu podávať zakázané látky. Za všetkým stojí kontroverzný športový vedec Stephen Dank. Ten od roku 2011 v minimálnych dávkach ordinoval hráčom látku, ktorú v Severnej Amerike používali pri dopingu koní.

 

Klub začali vyšetrovať v roku 2013. Na základe podnetu Austrálskej antidopingovej agentúry vedenie súťaže vylúčilo Essedon zo súťaže. Disciplinárna komisia následne rozhodnutie upravila a klub mohol štartovať v nasledujúcej sezóne. Dank dostal doživotný zákaz činnosti.

 

Proti však bola WADA a utorkový verdikt CAS jej dal za pravdu. Zo súčasných hráčov Essedonu dištancovali 12 hráčov, ktorí vynechajú kompletnú sezónu 2016. "Hráči sú obeťami, nie vinníkmi. Dištanc pre taký veľký počet nie je fér. Veď nevedeli, čo dostávajú," kritizoval rozhodnutie v kauze prezident Essedonu Lindsay Tanner.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies