K reformám v Libanone sa prikláňa aj Hizballáh

NETKY.SK • 30 August 2020, 13:50 • 2 min
K reformám v Libanone sa prikláňa aj Hizballáh

BEJRÚT - Šiitske hnutie Hizballáh je podľa svojho vodcu šejka Hasana Nasralláha otvorené diskusii o nových politických reformách v Libanone, ktoré navrhlo Francúzsko v reakcii na vznik spoločensko-politickej krízy v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Majú podmienku 

Tá sa v dôsledku mohutného výbuchu v prístave libanonskej metropoly Bejrút, ku ktorému došlo 4. augusta, ešte viac prehĺbila. 

 

"Pri svojej poslednej návšteve Libanonu sme počuli výzvu francúzskeho prezidenta na prijatie rozsiahlych reforiem v krajine. Dnes sme v tejto súvislosti otvorení konštruktívnej diskusii," uviedol vo svojom prejave Nasralláh. 

 

img

 

"Máme však jednu podmienku. Táto diskusia by sa mala uskutočniť s vôľou a súhlasom rôznych libanonských frakcií," dodal.

 

Rozdelenie kresiel v parlamente  

Nasralláh nekonkretizoval, aké zmeny je jeho hnutie ochotné zvážiť, ale citoval kritiku oficiálnych francúzskych zdrojov týkajúcu sa libanonského "politického systému založeného na rozdelení moci podľa náboženskej príslušnosti a jeho neschopnosti vyriešiť problémy v krajine či reagovať na potreby ľudí".

 

img

 

Libanon uznáva 18 oficiálnych náboženských odnoží a 128 kresiel v libanonskom parlamente je rovnomerne rozdelených medzi moslimov a kresťanov, čo v tomto regióne predstavuje jedinečnú dohodu.

 

Ako to vidí Macron?

V súvislosti s výbuchom a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda pod vedením premiéra Hassána Dijába 10. augusta demisiu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej návštevy Libanonu dva dni po tragickom výbuchu uviedol, že krajina čelí politickej a hospodárskej kríze, a preto musí prijať viaceré reformy.

 

img

 

"Ak sa reformy neuskutočnia, Libanon sa bude potápať," upozornil. Poukázal tiež na potrebu reformy energetického sektora, verejného obstarávania či boja proti korupcii.

 

Hrozí zánik krajiny 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vo štvrtok vyhlásil, že Libanonu hrozí, že celkom zanikne, pričom vyzval na prijatie mimoriadnych reforiem.

 

img

 

Macron, ktorý v snahe podporiť úsilie o obnovu do Libanonu odcestuje v pondelok, prevzal vedúcu úlohu pri koordinácii medzinárodnej pomoci Libanonu - na virtuálnej konferencii medzinárodní darcovia prisľúbili 9. augusta viac ako 250 miliónov eur.

 

Jeho budúcotýždňová návšteva Libanonu bude zameraná aj na politické záležitosti krajiny, kde sa vedú konzultácie s cieľom vytvoriť novú vládu, uviedol prezidentský úrad.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona