Tragédiu z Jaroslavli mohol zapríčiniť nekoordinovaný postup členov posádky

NETKY.SK • 29 September 2011, 23:41 • 2 min
Tragédiu z Jaroslavli mohol zapríčiniť nekoordinovaný postup členov posádky

Tragédiu z Jaroslavli mohol zapríčiniť nekoordinovaný postup členov posádky

slovakia

left justify in out

img

Pod haváriu lietadla s hokejistami a realizačným tímom Lokomotivu Jaroslavľ, ktorú 7. septembra prežil iba jediný člen posádky a medzi obeťami ktorej bol aj kapitán slovenskej reprezentácie Pavol Demitra, sa zrejme podpísalo vypnutie komunikačného zariadenia v kokpite. Jeden z pilotov tak pridával plyn, druhý brzdil.
Tieto predbežné závery vyšetrovateľov príčin nešťastia so 44 obeťami zverejnilo dnes internetové vydanie ruského denníka Komsomoľskaja Pravda.
V jeho článku sa s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie píše, že "po internete koluje úryvok údajného prepisu komunikácie medzi kapitánom a pilotom stroja, avšak je nepochopiteľné, kde sa nabral. Máme oficiálne údaje, že sa rozhovory v kabíne jednoducho nenahrávali, pretože zariadenie bolo kvôli čomusi pri štarte vypnuté". Preto podľa rovnakého zdroja nie je ani možné zistiť, o čom členovia posádky hovorili tesne pred nešťastím.
Komunikovali totiž bez príslušného zariadenia, možno preto medzi nimi došlo k nedorozumeniu, nechal sa počuť nemenovaný vyšetrovateľ.
Zdroj novín podal vo veci trestné oznámenie.
Podľa jeho slov sa práve chyba v komunikácii stala osudnou pre posádku i pasažierov na palube.
Po tom, čo sa lietadlo na štartovacej dráhe dostalo už za stanovenú hranicu, pilot v rozpore so zdravým rozumom spustil motory na maximálny režim, ale kapitán začal brzdiť registrujúc, že lietadlo sa neodpútalo od zeme. Po takýchto dvoch protikladných pokynoch od členov posádky sa stroj, ktorého všetky technické parametre zodpovedali v tom čase požiadavkám, mohol iba odlepiť od zeme, narazil však na anténu majáku, vzplanul a zrútil sa. Našli sa i stopy po jeho brzdnej dráhe, informoval vyšetrovateľ.
Pre nekoordinovaný postup posádky ako príčinu tragédie hovorí podľa Komsomoľskej Pravdy aj to, že kapitán a druhý pilot, ktorý bol príležitostne rovnako kapitánom, vraj aj inokedy prepadali rivalite a súperili.
Vo firme Jak-Servis, ktorej patril havarovaný  stroj, sa v stredu uskutočnila prehliadka, pri ktorej došlo k zhabaniu materiálov súvisiacich možno s nehodou. Firma už skôr prišla o licenciu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies