Tragédia v Mekke: Obrovský žeriav sa zrútil na dav ľudí, hlásia 107 mŕtvych

NETKY.SK • 12 September 2015, 06:38 • 2 min
Tragédia v Mekke: Obrovský žeriav sa zrútil na dav ľudí, hlásia 107 mŕtvych

DUBAJ - Najmenej 107 obetí si podľa najnovšej bilancie vyžiadal pád stavebného žeriavu na Veľkú mešitu v saudskoarabskej Mekke. Zranených je asi 238 ľudí. Očakáva sa, že počet obetí a zranených sa môže zvýšiť, keďže záchranné práce stále pokračujú. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na úradné zdroje.

slovakia

left justify in out

Na fotografiách vidno, že veľký stavebný žeriav prerazil strechu mešity. Úrady uviedli, že žeriav sa zrútil na východnú stranu mešity zrejme v dôsledku silných vetrov a dažďa. Arabský polostrov zasiahli tento týždeň silné pieskové búrky.
Veľká mešita bola v čase tragédie plná ľudí, ktorí prišli na tradičné piatkové modlitby. Správy o štátnej príslušnosti obetí a zranených zatiaľ nie sú k dispozícii, informovala agentúra DPA.

 

Videozáznam umiestnený na portál YouTube, ktorý nebolo možné overiť z nezávislého zdroja, zachytil zrejme okamih pádu žeriavu. V pozadí počuť silný tresk, po ktorom vypukla panika. Na fotografiách kolujúcich na Twitteri vidno mnoho mŕtvych tiel a krv na podlahe mešity.

 

 

Mekka sa v súčasnosti pripravuje na každoročnú moslimskú púť. Neskôr tento mesiac očakávajú v meste stovky tisíc ľudí z celého sveta.

 

Saudská Arábia začala vlani stavebné práce na veľkom rozšírení mešity o 400.000 štvorcových metrov, aby sa do nej naraz zmestilo až 2,2 milióna ľudí. Na púť do Mekky každoročne prichádzajú milióny moslimov, informovala BBC.


Dodala, že v roku 2013 začali úrady obmedzovať počet účastníkov púte. Veľké počty totiž v minulých rokoch vyústili do niekoľkých tragédií - napríklad v roku 2006 zahynulo v panike takmer 350 ľudí.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies