Toxické vzťahy: Keď sa začne, čo sa začať nikdy nemalo

NETKY.SK • 25 Október 2021, 07:49 • 2 min
Toxické vzťahy: Keď sa začne, čo sa začať nikdy nemalo

Je to príbeh starý a obnosený, takmer až na neuverenie. Všetko nasvedčuje krutej pravde, že dvaja sa nikdy nemali spojiť. Varovné znamenia, dobre mienené rady aj akési vnútorné chvenie, že čosi nie je správne, aj tak sa dá popísať začiatok vzťahu, ktorému nebolo súdené začať sa.

slovakia

left justify in out

Ako je to dlho, odkedy ľudstvo robí rovnakú chybu a stále znovu a zas sa popáli? Och, nie je možné ani zrátať, koľko rokov, ako je to dávno, čo sa jeden muž ako prvý dopustil hriechu a odvtedy po ňom kopírujeme, ako keby sme stratili schopnosť myslieť. Ako keby sme verili, že my zakliaty kruh prelomíme a spôsobíme, že z hriechu bude dobro.

 

img

 

V pokročilom veku
Abrahám bol starý muž, ženatý so ženou menom Sára. Deti mať nemohli a logický úsudok vravel, že sa neplodnosť nezmení. Boli predsa v privysokom veku, čas pokročil a možnosť na zázrak sa rozpadla na prach. „Ty ale budeš mať dediča, áno, budeš," sľúbil mu Boh. Abrahám veril, Sára sa smiala, že vraj starena, ako ona, už neporodí.

 

img

 

Otrokyňa
Rok za rokom sa míňal a Boh akosi meškal so splnením prisľúbenia. Tak sa to aspoň javilo, najmä Sáru trápila netrpezlivosť, vyčkávania bolo akurát tak dosť. „Ľahni si s otrokyňou, Hagar. Nech ona otehotnie a jej dieťa bude naše dieťa," naplánovala čosi škandalózne. Návrh zrodený zo zúfalstva, podpísaný prebdenými nocami a pokropený slzami poníženia. Abrahám nenamietal, priblížil sa k otrokyni Hagar a naozaj s ňou splodil chlapca.

 

img

 

Oheň na streche
Nemohlo to dopadnúť inak ako nešťastne. Najskôr by sa aj dalo predstierať, že problém nie je problém, veď chlapec rástol, prospieval a bol na radosť otcovi i matke, hoc slúžila ako obyčajná otrokyňa. Navyše sa puto prehlbovalo, Hagar tešil pocit výnimočnosti, porodila pánovi vytúženého syna. Zakázaná aféra vznietila oheň na streche.

 

Prečítajte si: Neuveriteľné priznanie! Kazateľ tvrdí, že na neho prehovoril mravec

 

Sára žiarlila a keď potom aj ona konečne počala, pretože Boh veru neklamal, boj medzi dobrým a zlým sa zväčšoval z minúty na minútu. „Nesmie tu byť. Otrokyňa aj jej syn musia z domu preč. Rozumel si?!" soptila Sára.

 

Abrahám váhal, rozhodnúť sa uprostred sporu nebolo ani trochu ľahké. Chcelo to odvahu, múdrosť a sebazaprenie. Ale on vedel, aj Boh potvrdil, čo má urobiť. Zlomilo mu to srdce, ale iná cesta vytvorená nebola.

 

S požehnaním
Napriek skutočnosti, že vzťah medzi Abrahámom a Hagar sa nedal označiť krajším prívlastkom ako toxický, nedovolil, aby za neho konala nenávisť, nevraživosť či akákoľvek iná negatívna emócia. Naopak, dievčinu i chlapca vysadil, vystrojil a vychystal. Čo sa spevnilo, muselo sa pretrhnúť, a to bez meškania. Keď dvojicu vyprevádzal z domu preč, hruď sa mu bolestne nadvihovala, lúčil sa a bol si vedomý škaredosti chvíle. Bolo to navždy.

 

img

 

Na oboch stranách
Utrpenie bolo na počiatku veliké, ale napokon prinieslo šťastnú budúcnosť tak jemu ako aj jej. Abrahám sa venoval manželke a kládol dušu do výchovy syna počatého v manželstve. Hagar neostala bez pomoci, Boh sa o ňu postaral. Očistil ju, dal prosperitu i chlapcovi vzídenému mimo manželstva. Ukázalo sa, že ukončenie toxického vzťahu, akokoľvek drásajúce je, spôsobuje v konečnom dôsledku úspech na oboch stranách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies