Tony Martin: Všetko okrem zlata bude sklamanie

NETKY.SK • 22 September 2015, 14:34 • 2 min
Tony Martin: Všetko okrem zlata bude sklamanie

RICHMOND - Stredajšia individuálna časovka mužskej kategórie "elite" na svetovom šampionáte v cyklistike v Richmonde má jednoznačného favorita - Tonyho Martina.

slovakia

left justify in out

Nemecký rýchlik už šesť rokov zbiera medaily v časovkárskom profile na svetových šampionátoch. Ak v Richmonde pridá po rokoch 2011, 2012 a 2013 štvrté zlato, vyrovná sa historicky najúspešnejšiemu účastníkovi MS v tejto rýchlostnej disciplíne - Švajčiarovi Fabianovi Cancellarovi.

"Všetko okrem zlatej medaily budem považovať za sklamanie. Cítim sa dobre, formu mám, som dobre pripravený,“ uviedol Tony Martin na webe Supersportu. Tridsaťročný rodák z Cottbusu v bývalej NDR si tento rok na Tour de France splnil sen o žltom drese, ale dlho si ho neužil. Pád v 6. etape znamenal zlomeninu kľúčnej kosti a predčasnú rozlúčku s najprestížnejšími a najslávnejšími pretekmi. Nasledoval operačný zákrok, rehabilitácia a augustový návrat do pelotónu. Vo Francúzsku sa mu podarilo vyhrať preteky Tour de Poitou-Charentes a momentálne ho už nič nebolí. Momentálne v ňom ešte doznieva sklamanie z nedeľňajšej tímovej časovky, v ktorej na titul nedosiahol. Spolu s kolegami z tímu Etixx - QuickStep sa musel skloniť pred umením obhajcov titulu z BMC a bral "iba" striebro. "Nemám zdravotné problémy. Rameno je v poriadku, plánujem ďalší útok na titul. Nabudený som poriadne," dodal T. Martin.

Vlani v Ponferrade sa mu útok na titul prekvapujúco nevydaril. Po skvelom výkone ho o 26 sekúnd zdolal britský olympijský víťaz z Londýna Bradley Wiggins. Ten v Richmonde chýba, lebo medzičasom ukončil cyklistickú kariéru na ceste. Rovnako nebude prítomný rekordér Fabian Cancellara. Držiteľa štyroch zlatých a troch bronzových medailí z časovky na MS do USA nepustili zdravotné problémy po predčasnom odstúpení z Vuelty.

Na štarte však bude tretí z minuloročných MS, Holanďan Tom Dumoulin, ktorý žiaril na nedávnej Vuelte a až do predposlednej etapy bojoval o celkové víťazstvo. Ďalším z okruhu favoritov bude Austrálčan Rohan Dennis, ktorý tento rok zdolal Martina v jedinej individuálnej časovke na Tour de France. "Tony Martin je favorit, ale aj ja chcem byť vpredu. Formu mám," skonštatoval Dennis.

Tony Martin označil 53 km dlhú trasu časovky, ktorá štartuje v Kings Dominion severne od Richmondu, za harmonickú a vyhovujúcu jeho štýlu jazdy. Server šampionátu pripomína, že až záverečné pasáže pred cieľom sú technickejšie so zákrutami a súčasťou posledného kilometra je aj 300 m dlhé stúpanie na Governor Street, odkiaľ jazdcov čaká ešte 680 m finiš do cieľa. Štart časovky jednotlivcov "elite" je v stredu o 19.00 h SELČ. Predpokladaný koniec bude o dve a pol hodiny neskôr.

Slovensko nemá v časovke mužskej "elite" zastúpenie. Peter Velits sa vzhľadom na slabšiu sezónu neuchádzal o štart v individuálnej časovke na MS a Peter Sagan sa koncentruje výlučne na nedeľňajšie preteky s hromadným štartom.

Historické poradie najlepších časovkárov na MS (podľa medailového lesku):
1. Fabian Cancellara (Švaj.) 4 - 0 - 3
2. Tony Martin (Nem.) 3 - 1 - 2
3. Michael Rogers (Aus.) 3 - 0 - 0
4. Jan Ullrich (Nem.) 2 - 0 - 1
5. Bradley Wiggins (V. Brit.) 1 - 2 - 0
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies