Tokio má problém, MOV chce štadión o tri mesiace skôr

NETKY.SK • 25 August 2015, 13:07 • 2 min
Tokio má problém, MOV chce štadión o tri mesiace skôr

TOKIO - Viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) John Coates apeluje na organizátorov olympijských hier 2020 v Tokiu, aby nový hlavný štadión dokončili do januára roku konania podujatia.

slovakia

left justify in out

Japonci plánovali uviesť kľúčové športovisko do prevádzky v apríli 2020. Minister pre olympijské hry Tošiaki Endo na margo výzvy naznačil, že s termínovým posunom môže byť problém.


"Štadión musí byť pripravený pre ceremoniály a ich nácvik. Preto je nutné, aby si ho organizačný výbor prebral už v januári 2020," uviedol Austrálčan Coates.


Enda menovali do funkcie len pred dvoma mesiacmi a už stojí pred zaťažkávacou skúškou. "Nemôžem len tak z brucha povedať, že práce dokončíme v januári. Treba najskôr osloviť dodávateľov, aby zvýšili tempo," reagoval minister.


Hostitelia OH 2020 si skomplikovali situáciu v júli, keď definitívne zavrhli pôvodné plány na postavenie moderného, ale extrémne drahého nástupcu zbúraného Národného štadióna. Odhadované náklady na realizáciu projektu britsko-irackej architektky Zahy Hadidovej totiž postupne narástli na astronomické dve miliardy amerických dolárov (1,8 miliardy eur), čo by bol najdrahší štadión na svete. Lacnejšiu alternatívu chcú začať stavať v januári alebo februári budúceho roka. Náklady by podľa Enda mali udržať pod 1,7 miliardy USD.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies