Tlak poľnohospodárstva na vodu rastie, farmárom by mohli pomôcť čističky

NETKY.SK • 5 Október 2023, 15:30 • 2 min
Tlak poľnohospodárstva na vodu rastie, farmárom by mohli pomôcť čističky

Kým v niektorých krajinách bežne ľudia pijú recyklovanú splaškovú vodu, u nás sa pre strach zo znečistenia nepoužíva ani v poľnohospodárstve. Je aj úlohou vedcov, aby pomohli vyvinúť spôsoby a čističky, ktoré odstránia všetky riziká odpadovej vody v pestovaní.

slovakia

left justify in out

Kto si myslí, že Slovensko nemá problém s dostatkom vody, tak sa mýli, začína rozprávanie Igor Bodík, vedec z bratislavskej Slovenskej technickej univerzity, v úvode prednášky na Európskej noci výskumníkov.
Pripomína hlavne minulé leto, kedy po celej Európe úplne vysychali korytá veľkých riek. Bez vody ale neskončila len francúzska Loira či nemecký Rýn, ale aj slovenská Bodva alebo Rajčianka.

Priemerný Slovák denne spotrebuje 70 až 80 litrov vody. Kým ale v niektorých krajinách do domácností vedú dve potrubia – jedna smeruje do kuchyne a kúpeľne a druhá s vodou do toalety –, u nás stále splachujeme záchody pitnou vodou.

 

V niektorých krajinách je už spotreba vody regulovaná. V americkom štáte Kalifornia vrtuľníky kontrolujú farbu trávnikov, aby zistili, či domácnosti pitnou vodou nezalievajú svoje záhrady.

Na Slovensku voda zatiaľ nie je luxusným tovarom. Podľa experta Igora Bodíka sa to ale môže čoskoro zmeniť.

„Nezdieľame predstavu, že tej vody je hojne a že by sme s vodou mohli šafáriť tak ako doteraz,“ hovorí jej predstaviteľ.

Bodík tiež pripomína, že netreba zabúdať ani na to, že odpadovú vodu v niektorých krajinách opätovne menia na pitnú. Hovorí sa, že v Británii každý pohár vody z vodovodu prešiel toaletou aspoň osemkrát.

Európska únia sa v roku 2019 dohodla na nových pravidlách pre opätovné využívanie vody vo výrobe potravín. Tie určujú spoločné štandardy pre kvalitu regenerovanej vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Euractiv, Foto: EURACTIV Slovensko/Marián Koreň
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies