Rakúšania si razia vlastnú cestu, už čoskoro spustia lyžiarsku sezónu

NETKY.SK • 3 December 2020, 10:37 • 2 min
Rakúšania si razia vlastnú cestu, už čoskoro spustia lyžiarsku sezónu

VIEDEŇ – Rakúsko privíta na Štedrý deň prvých lyžiarov. Vláda si dupla a rozhodla sa od 24. decembra otvoriť lyžiarsku sezónu

slovakia

left justify in out

Aj napriek nevôli Nemecka, Talianska či Francúzska, miestna vláda otvorí lyžiarske strediská a privíta nadšencov zimných športov. Informoval o tom rakúsky kancelár Sebastian Kurz na stredajšej tlačovej konferencii.

 

Toto rozhodnutie víta nie len verejnosť, ale aj samotná ministerka turizmu Elisabeth Köstingerová, ktorá v rádiu povedala, že alpská krajina si nenechá od Bruselu či iných členských krajín hovoriť do toho, aké opatrenia príjmu alebo neprijmú.

 

img

 

Lyžovačka na Vianoce

Lyžovanie na zasnežených svahoch si od 24. decembra budú zatiaľ užívať iba Rakúšania, pretože otváranie hotelov a ubytovacích zariadení je naplánované až na 7. januára.

 

Zároveň budú platiť prísne epidemiologické opatrenia pre dovolenkárov z rizikových štátov, ktorí budú musieť po príchode do Rakúska podstúpiť 10-dňovú karanténu.

 

Trojica už vyššie spomenutých štátov pritom požadujú, aby ostali všetky európske lyžiarske strediská počas vianočných sviatkov zatvorené, aby sa tak zabránilo šíreniu nákazy nového koronavírusu. 

 

img

 

Treba však dodať, že v Rakúsku sa po celoštátnom lockdowne rapídne zlepšila epidemiologická situácia, čo sa nedá povedať ani o Nemecku, Taliansku či Francúzsku.  

 

Súvisiaci článok: Lyžovačka v Rakúsku? Vláda tam chce otvoriť lyžiarske strediská už čoskoro

 

Proti ich návrhu sa radikálne postavali Kurz, ktorý už samého počiatku tvrdil, že takýto návrh naprieč celou Európskou úniou je neopodstatnený, keďže opatrenia v boji proti koronavírusu a obzvlášť v otázke športu sú v krajinách rôzne.

 

img

 

„Môžem vám k tomu povedať jediné. Keď sa ide niekto sám zabehať, je to skoro rovnako nebezpečné, ako keď si ide sám zalyžovať,“ skonštatoval rakúsky kancelár. „Keď niekto použije vlek, je to podobné ako keď použije hromadnú dopravu,“ uzavrel Kurz.

 

Prečítajte si viac: V talianskych Dolomitoch si pravdepodobne tento rok nezalyžujete, strediská ostanú pre pandémiu zatvorené

 

Ako to bude u nás? 

Či sa podobnou cestou vydá aj Slovensko je stále otázne. Aj napriek tomu, že prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk apelujú na vládu, aby mohli otvoriť, stále v tom nie je jasno a otázka je aj naďalej predmetom rokovaní.

 

Ako informoval pred týždňom minister dopravy Andrej Doležal, odpovede by sa mohla verejnosť dozvedieť v priebehu asi dvoch týždňov. Lyžiarske strediská sa pritom ponúkli, že by na svahoch zriadili aj odberové centrá, kde by návštevníkov testovali.

 

Či to však zaváži, je zatiaľ nejasné. Mnohí prevádzkovatelia už začali zasnežovať, aby dokázali promptne reagovať na rozhodnutie krízového štábu, vlády či pandemickej komisie. V prípade, že dostanú zamietavú odpoveď je jasné, že prídu o značné príjmy.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister dopravy hľadá možnosti ako spustiť lyžiarsku sezónu na Slovensku, verdikt budeme poznať už čoskoro

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies