Tisíce ľudí v Barcelone protestovalo proti odtrhnutiu Katalánska od Španielska

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 15:25 • 2 min
Tisíce ľudí v Barcelone protestovalo proti odtrhnutiu Katalánska od Španielska

BARCELONA - Niekoľko tisíc ľudí vyšlo dnes do ulíc Barcelony protestovať proti snahám regionálnej vlády o odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska.

slovakia

left justify in out

Viacerí demonštranti niesli španielske zástavy a transparenty s nápismi "Zastavme puč". Odkazovali tak na plán tamojšej vlády usporiadať referendum o nezávislosti Katalánska, čo španielska vláda považuje za protiústavné.

 

José Domingo z katalánskeho občianskeho združenia, ktoré sa zasadzuje za zotrvanie v Španielsku, uviedol, že takýto plebiscit by regiónu "priniesol iba katastrofu".

 

Snahy katalánskej vlády o odtrhnutie tohto prosperujúceho regiónu ležiaceho na severovýchode Španielska sa však v posledných rokoch zintenzívneli. Podľa prieskumov verejnej mienky by bola za uskutočnenie referenda veľká väčšina zo 7,5 milióna Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory.

 

Prívrženci nezávislosti Katalánska uskutočnili v ostatných rokoch viacero masových demonštrácií. Pred dvoma rokmi tiež usporiadali symbolické hlasovanie o osude regiónu, v ktorom sa približne dva milióny ľudí vyslovili za odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska. Účasť na hlasovaní bola pritom relatívne nízka.

 

Vysokopostavení katalánski politici, ktorí sa do organizovania tohto hlasovania zapojili, sa teraz pred španielskymi súdmi musia zodpovedať za nerešpektovanie ústavného súdu. Ten totiž referendum označil za akt, ktorý je v rozpore s ústavou.

 

Regionálna vláda v Katalánsku však začiatkom marca spustila prípravy na riadne referendum o nezávislosti Katalánska. Podľa jej plánov by sa plebiscit v tejto veci mal konať už v septembri tohto roka, a to aj napriek nesúhlasu vlády v Madride.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies