Tip na výlet: Banská Štiavnica

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Banská Štiavnica

BRATISLAVA - Banská Štiavnica sa nachádza v južnej časti Stredného Slovenska v Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy. V meste pramení rieka Štiavnica. V meste sa nachádzajú štyri mestské časti, tri sídliská a deväť osád. Mesto je bohaté na pamiatky, ktoré sa nachádzajú najmä v centre Banskej Štiavnice.

slovakia

left justify in out

Kalvária

Banskoštiavnická Kalvária je súbor celkovo dvadsiatich dvoch samostatných sakrálnych stavieb, z toho sedemnástich kaplniek, predstavujúcich výjavy z ukrižovania Ježiša a siedmich bolestí Panny Márie, troch kostolov, zastavenia „Ecce homo“ a božieho hrobu, umiestnených na vrchu Scharffenberg (Ostrý vrch) v Banskej Štiavnici. Komplex bol vybudovaný v rokoch 1744 - 1751 v barokovom štýle a jeho inicializátorom bol jezuita František Perger. Pôsobivý areál s krásnymi výhľadmi je prístupný verejnosti. Výstava o histórii a súčasnosti Kalvárie je otvorená v Dolnom kostole.

img

Tajchy

Tajchy sú vodné nádrže vybudované v okolí Banskej Štiavnice za účelom získania energetických zdrojov pre ťažbu a úpravu rúd. Miestne toky a pramene boli málo výdatné a tak sa ako najvhodnejšie riešenie ukázalo budovanie tajchov, v ktorých sa hromadila voda z atmosférických zrážok. Jej energetický potenciál sa využíval na pohon banských a úpravárenských zariadení. Tajchov bolo postavených niekoľko desiatok, pričom do dnešných čias sa vo funkčnom stave uchoval iba zlomok z tohto počtu a to asi 20. Dnes sa tajchy prevažne využívajú na rekreáciu, kúpanie a člnkovanie.

img

Kostol svätej Kataríny

Kostol sv. Kataríny v Banskej Štiavnici je neskorogotický chrám, nazývaný „slovenský“ od roku 1658, kedy sa v ňom začalo kázať po slovensky. Iniciátormi výstavby Kostola sv. Kataríny boli zrejme bohaté rodiny banských podnikateľov, vlastniace domy na Námestí sv. Trojice. Stojí na pomerne prudkom svahu ako solitér uzatvárajúci dolnú časť Námestia sv. Trojice. Orientovaný je približne severozápadne – juhovýchodne. Má dominantné postavenie priamo v strede mesta, na križovatke dvoch najvýznamnejších stredovekých mestských komunikácií – dnešného Námestia sv. Trojice a Ulice Andreja Kmeťa. Aj dnes je situovaný na priesečníku hl. komunikačných osí mesta Banská Štiavnica. Z pôvodného gotického inventára je dochovaná veľmi cenná, bohato zdobená kamenná krstiteľnica zo 16. storočia, kríž z 15. stor. a neskorogotická socha P. Márie - je to umelecky významná drevená socha Madony zo 16. storočia, ktorá pochádza z pôvodného neskorogotického hlavného oltára .

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies