TIP NA KNIHU Jej neobyčajnosť vás prekvapí. Jeho tajomstvo vás šokuje. Ich príbeh vám nedá spať!

NETKY.SK • 14 August 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Jej neobyčajnosť vás prekvapí. Jeho tajomstvo vás šokuje. Ich príbeh vám nedá spať!

I najobyčajnejší deň smie privolať neobyčajné dobrodružstvá. I najobyčajnejší začiatok smie pokračovať neobyčajným prostriedkom. I najobyčajnejšie stretnutie môže priniesť najneobyčajnejšie spojenia.

slovakia

left justify in out

I najobyčajnejšie dievča, i to najmenej pravdepodobné, smie skúsiť, ako chutí hrdinstvo. Ako chutí neuveriteľné. Ako chutí závideniahodné.

 

img

Autorka románu na obrázku vľavo.

 

Marah Woolf vo svojom počine Nemiluj ma, veru myslela na všeličo. Myslela na prepojenie obyčajného s neobyčajným, na kombináciu smrteľného a nesmrteľného, na lásku i zradu.

 

Ako ktorékoľvek iné

 

Jess je ako ktorékoľvek iné dievča, teda to aspoň našepkáva prvý dojem. Starosti jej nie sú cudzie, musí byť oporou matke, ktorá pre obrovitánske sklamanie akosi zabudla, kto je dospelý a kto by si mal ponechať šantivosť a akú-takú nevinnosť, lebo na zistenia, aké býva všetko kruté, je dosť času, až priveľa.

 

img

 

Jess je pekná, ale nie príliš nápadná. Nikdy nie je tá, ktorá púta najväčšiu pozornosť, ona sa uspokojí s pokojom a sledovaním diania odkiaľsi z úzadia. Má i priateľov, dvoch najlepších, takže sa nemusí umárať úplnou osamelosťou. Nemusí nechať pocit prázdnoty, aby ju celú obklopil a pripol sa jej na krk ako neviditeľný náhrdelník.

 

Leto

 

Je práve leto a ona sa chystá do tábora, aby na zopár mámivých okamihov pocítila chuť smiechu a trochu sa napila i z hravosti. Nečaká, že kohosi stretne, kohosi, kto ju ohúri. Kto ju privedie do stavu zmätku. Pri kom sa kolená podlomia a rozum sa zastaví. I srdce sa utlmí, všetko sa v jeho prítomnosti zmení.

 

img

 

Cayden, tak sa neznámy volá, však rovnako pôsobí na všetky ženy, staršie či mladšie, skúsenejšie i tie, ktoré sa stihli čo-to naučiť i sa popáliť. Ťažko povedať, či viac priťahuje výzorom či akousi záhadnosťou, ktorá sa mu plazí okolo nôh. Lebo je očividné, že čosi skrýva. Čosi, čo by mohlo ovplyvniť viaceré životy. Možno i celý-celučičký svet.

 

Tajomstvo

 

Kedykoľvek sa v príbehoch pre dospievajúcich objaví náznak tajomna, väčšinou sa očakáva pomerne obyčajné odhalenie. Že on má ťažkú minulosť, že kedysi ho trápila závislosť, že kedysi dobre poznal problémy so zákonom, že tamto i ono. Pri Caydenovi je ale odhad nesprávny, lebo čo skrýva, je skutočne neskutočné!

 

img

 

Pod maskou tínedžera totiž vystupuje sám grécky titán Prometeus, ktorý po láskavej dohode s Diom smie zostúpiť medzi ľudí, avšak iba raz za sto rokov. Túži získať nesmrteľnosť, túži byť opäť tým, kým byť má, avšak aby mu želanie mohlo byť splnené, každých sto rokov podstupuje rovnako šialenú hru. Rovnako opantáva dievčatá, jednu si vyvolí, jej venuje najväčšiu pozornosť, a potom dúfa, naivne dúfa, že ho ona odmietne. Lebo iba odmietnutie, iba jasné nie vyslovené nič netušiacou smrteľníčkou, ukončí dlhotrvajúce muky. Výsledok je zakaždým zdrvujúci, Cayden sa nedočká a nedočká. Vždy je to tak.

 

Otvára bránu

 

Nemiluj ma otvára bránu do ríše fantázie, v ktorej sa grécki bohovia pohybujú vo fyzických telách, v ktorom vášne nikdy nepovedia dosť a občas sa zápletky tak zamotajú, až bude nemožné vydržať to napätie.

 

img

 

Budete sa hnevať, že Jess je naivná a potom ju zasa budete obdivovať, ako si poradila a že predsa len v nej driemu múdrosť i vzpurnosť. Budete opovrhovať Caydenom, lebo jeho správanie niekedy nedáva zmysel, čo ako by sme ho hľadali. Budete sa usmievať, veľa sa dozviete o mytológii a autorka vás natoľko presvedčí, že vie písať, až uveríte, že to je pravda. Že je to reálnejšie ako realita a že koniec napraví predošlé nedorozumenia. Je to kniha, ktorá sa vám vkradne do spánku a nebudete ani po prečítaní vedieť dlho zabudnúť, ako veľmi sa Jess... Ach, nie, skoro som to prezradila!

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Táto spôsobila taký rozruch, že sa dokonca stala súčasťou rukojemníckej drámy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies