Thajská vojenská junta odmietla podmienečnú ponuku moslimských povstalcov

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 14:22 • 2 min
Thajská vojenská junta odmietla podmienečnú ponuku moslimských povstalcov

BANGKOK - Thajská vojenská junta dnes odmietla podmienečnú ponuku hlavnej moslimskej separatistickej skupiny, ktorá bojuje na juhu krajiny, na začatie formálnych mierových rozhovorov.

slovakia

left justify in out

Skupina Barisan Revolusi Nasional (BRN) v pondelok vyhlásila, že je ochotná začať formálne vyjednávanie ohľadom niekoľko desaťročí trvajúceho povstania, ak vláda v Bangkoku splní určité podmienky.

 

Medzi požiadavkami je i sprostredkovanie neutrálnou treťou stranou a účasť medzinárodných pozorovateľov na rozhovoroch, informuje agentúra Reuters.

 

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča však túto ponuku odmietol a vyhlásil, že mierové rokovania sú internou záležitosťou, ktorá si nevyžaduje medzinárodné sprostredkovanie alebo účasť pozorovateľov.

 

Povstanie v prevažne moslimských provinciách Jala, Pattani a Narathivat na juhu krajiny, kde žije množstvo obyvateľov malajského etnika, si od svojej eskalácie v roku 2004 vyžiadalo viac než 6500 životov.

 

Premiér dodal, že mierový dialóg bude pokračovať v Malajzii s inou skupinou Mara Pattani, hoci podľa miestnych expertov frakcia väčšinou exilových vzbúrencov nedisponuje žiadnou reálnou mocou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies