REPORTÁŽ: Slováci sa môžu zapojiť do diskusie k navrhovaným reformám, uviedol Heger

NETKY.SK • 5 Október 2020, 16:05 • 2 min
REPORTÁŽ: Slováci sa môžu zapojiť do diskusie k navrhovaným reformám, uviedol Heger

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje opravy a stojí pred veľkými výzvami v rôznych oblastiach. K zlepšeniu má prispieť dokument Moderné a úspešné Slovensko. Myslí si to minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý zároveň uviedol, že od pondelka je otvorený priestor na verejnú diskusiu k predstaveným reformám.

slovakia

left justify in out

 

Cesta k modernému Slovensku 

Dokument pozostáva z ôsmich oblastí, v ktorých sú zadefinované potrebné reformy. "Sú to reformy, z ktorých časť bude súčasťou plánu obnovy. Na to, aby sa Slovensko stalo moderné a úspešné, potrebuje absolvovať tieto reformy," podotkol v dnešných hodinách na tlačovej konferencii Heger.

 

4 kroky k úspechu 

Uviedol však, že to nebude len práca na štyri roky. "Veríme, že tieto reformy nás môžu katapultovať do vyššej kvality života. Budeme mať vzdelávanie, ktoré bude magnetom pre deti a mladých ľudí, takisto zdravotníctvo, ktoré bude poskytovať kvalitné služby pacientom a dôstojné pracovné podmienky pre lekárov a zdravotné sestry," predostrel minister financií. Rovnako sa vyjadril aj za kvalitné podnikateľské prostredie. Ako štvrtý krok obnovy vidí reformu verejnej správy.

 

img

 

Podľa ministra sú však potrebné aj zdravé verejné financie. "Od toho sa bude odvíjať, ako budeme financovať všetky potrebné opravy. Peniaze, ktoré spravuje štát, sú peniaze občanov, štát je len správca a má ich spravovať čo najlepšie," myslí si Heger.

 

Verejnosť sa môže priamo zapojiť

Minister zároveň uviedol, že očakáva verejnú diskusiu o týchto reformách. "Verejnosť môže vyberať z tohto menu. Možno sú tu niektoré veci, ktoré sa niekomu nebudú páčiť, radi si vypočujeme iný názor na niektoré reformy, ktoré sú navrhnuté. Dnes otvárame túto diskusiu,“ dodal Heger.

 

img

 

Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara uviedol viaceré oblasti, v ktorých je potrebné urobiť zmeny. Najväčšie priority vidí určite v zdravotníctve a z pohľadu Európskej komisie (EK) je to aj zelená ekonomika. EK požaduje, aby boli jasne stanovené míľniky, ktoré bude potrebné dosahovať.

 

Zatiaľ "len" prípravy 

V súčasnosti sa Slovensko nachádza vo fáze prípravy plánu obnovy, ktorý čerpá z dokumentu Moderné a úspešné Slovensko. Definitívny plán obnovy musí byť predložený EK najneskôr do 30. apríla 2021, avšak najskôr až po schválení príslušnej legislatívy na európskej úrovni, čo by malo byť v januári 2021.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies