Tesne sa minul s Napoleonom. Najstarší živočích planéty stále laškuje so samicami!

NETKY.SK • 9 December 2017, 12:00 • 2 min
Tesne sa minul s Napoleonom. Najstarší živočích planéty stále laškuje so samicami!

O chĺpok sa minul s Napoleonom počas jeho internácie na ostrove Svätej Heleny v rokoch 1815 až 1821, pred viac než storočím pózoval s africkými zajatcami z búrskej vojny a teraz vzdoruje zákonom prírody. Najmenej 185 rokov starý samec korytnačky obrovskej Jonathan je nepochybne najstarším živočíchom na Zemi a jednou z atrakcií ostrova uprostred Atlantiku.

slovakia

left justify in out

Jonathan je inštitúcia, a pravdepodobne najznámejší zo 4500 obyvateľov ostrova. Skvie sa aj na minci v hodnote päť centov a na miestnych razítkach, píše server Novinky.cz. Postavenie turistickej hviezdy ho oprávňuje byť hýčkaný - stravu mu pripravuje guvernérova kuchyňa - mrkva, šalát, uhorky, jablká a hrušky. 

 

"Má asi najlepšie ovocie a zeleninu zo všetkých," žartuje veterinárka Catherine Manová a hladí Jonathana po vrásčitom krku. "Ako sa máš, srdiečko moje?" prihovára sa mu. "Je to môj najdôležitejší pacient."

 

Okolnosti príchodu tejto korytnačky obrovskej, pôvodom zo Seychelských ostrovov, sú nejasné. Isté je, že Jonathan už dávno prekračuje priemerný vek týchto korytnačiek 150 rokov.

 

V čom tkvie tajomstvo ich dlhovekosti? "Plazy majú pomalý metabolizmus, dýchajú pomaly, dajú si na čas, aby sa nakŕmili, uzdravili i zostarli," vysvetluje veterinárka. Naviac Jonathan má nesmierne pokojný život s minimom stresu. 

 

Samec je slepý, stratil čuch, ale sluch má v poriadku a stále má rád dámsku spoločnosť, uisťuje guvernérka Svätej Heleny Lisa Phillipsová: „Pravidelne počúvam, ako na trávniku laškuje so samicou  Emmou. Na to musím dávať pozor, pretože se môže stať, že korytnačky, keď pristúpia k akcii, sa zvalia na chrbát a nedokážu sa prevrátiť. To však nemám v popise práce!" smeje sa guvernérka.

 

Pred rokmi sa Jonathan počas podávania čaju rád sťahoval pod rozostavané stolky v záhrade. "Bolo vidieť, ako sa stoly hýbu aj s naservírovaným pitím," hovorí guvernérka.

 

Keď sa naplní Jonathanov čas, jeho pancier bude zakonzervovaný a vystavený. Nekrológ je už prichystaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies