Termín procesu v kauze mafiánskych vrážd je zrušený a vytýčený nový

NETKY.SK • 12 Január 2012, 10:52 • 2 min
Termín procesu v kauze mafiánskych vrážd je zrušený a vytýčený nový

Termín procesu v kauze mafiánskych vrážd je zrušený a vytýčený nový

slovakia

left justify in out

img

Hlavné pojednávanie v kauze mafiánskych vrážd Petra Havasiho, prezývaného Havel, a Karola Patasyho a v dvoch prípadoch únosov čínskych podnikateľov, ktoré bolo naplánované nadnes, je zrušené a v tejto kauze je vytýčený nový termín procesu na záver marca.

"Okresnému súdu Bratislava 1 bolo vyšetrovacími orgánmi oznámené, že chránená svedkyňa nemôže byť predvedená z dôvodu jej práceneschopnosti (doložené lekárskou správou). Z tohto dôvodu bol termín pojednávania nadnes a na štvrtok 12. januára zrušený. Nový termín procesu bol vytýčený na 28.-29. februára," povedal pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Na pojednávaní v septembri vypovedali dvaja svedkovia a senát sa oboznamoval so spisom. Jedného zo svedkov predviedli z Ústavu na výkon väzby. Procesu sa zúčastnili traja zo štyroch obžalovaných - jeden dal súhlas na konanie v neprítomnosti. Predtým senát 19. apríla vypočul dvoch svedkov a prečítal časť spisového materiálu. Jedným z vypočutých svedkov bol Dávid Dömény. Ako pred súdom povedal, je bývalým členom sýkorovského gangu. Údajne pre podsvetie pracoval štyri roky, najskôr ako biletár, potom ako člen výjazdu a nakoniec ako ochrankár jedného z bossov sýkorovcov Ladislava B. Ten vypovedal v kauze mafiánskych vrážd na súde začiatkom marca. O tri týždne neskôr ho zadržali policajti a spolu s ďalšími štyrmi mužmi obvinili z prípravy vraždy. Momentálne sú vo väzbe.

Tento prípad je podľa medializovaných informácií postavený práve na výpovedi Döményho. "Dostal som sa k rôznym informáciám, rôzne veci som videl," povedal pred súdom Dömény. Podľa neho za vraždou Karola Patasyho staršieho stojí Anton C., korunný svedok tohto prípadu. Toho si vraj objednal otec Petra Klémana, za ktorého vraždu bol zase stíhaný Karol Patasy mladší, syn zavraždeného.

Havasi bol zavraždený 6. júna 2004 spolu so svojím ochrankárom Gejzom Veszrémim v aute značky Porsche Cayenne pred kruhovým objazdom pod Prístavným mostom v Bratislave. Tomu malo predchádzať sledovanie, ktoré údajne nariadil obžalovaný Marián G. Neznámy vrah na auto vystrelil dávky zo samopalu, najmenej štyri razy zasiahol Havasiho do oblasti hlavy a hrudníka. Ten zraneniam podľahol pri prevoze do nemocnice. Dve strely do krku a ramena zasiahli jeho ochrankára, ktorý zomrel na mieste. Havasi bol považovaný za vysokopostaveného člena skupiny sýkorovcov.

Podľa druhého bodu obžaloby po niekoľko dní trvajúcom sledovaní zo strany obžalovaných Mariána G., Antona C. a bratov Ľubomíra Ch. a Michala Ch. došlo 12. januára 2005 k zastreleniu Karola Patasyho staršieho pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici v Bratislave. Marián G. ho mal podľa obžaloby usmrtiť piatimi ranami zo samopalu do krku a hrudníka. Patasy, ktorý mal údajne blízko k bratislavskej skupine piťovcov, na mieste zomrel. Obžalovaní Marián G. a Patrik V. vraj mali blízko k takáčovcom. Z trestného činu brania rukojemníka v dvoch prípadoch sú obžalovaní bratia Ľubomír Ch. a Michal Ch. V polovici decembra 2004 mali v Bratislave na Popradskej ulici vykonať únos čínskeho podnikateľa Wanga P. a mali sa mu vyhrážať, že pokiaľ nezaplatí požadovanú sumu 66.387 eur, tak mu odrežú ruku. Ľubomír Ch. ozbrojený samopalom a Michal Ch. ozbrojený pištoľou mali tiež 21. januára 2005 uniesť ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyna N. v Košiciach. Následne vraj telefonicky pod hrozbou usmrtenia požadovali od jeho manželky výkupné vo výške 66.387 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies