Terchovčania chcú dať majstrovstvám vo varení halušiek nový šmrnc

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 07:14 • 2 min
Terchovčania chcú dať majstrovstvám vo varení halušiek nový šmrnc

Terchovčania chcú dať majstrovstvám vo varení halušiek nový šmrnc

slovakia

left justify in out

Predseda združenia turizmu Terchová Jozef Mičo verí, že domáce tímy sa v sobotu 28. mája presadia na 17. ročníku Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. Majstrovstvá sa po šestnástich rokoch sťahujú z obce Turecká do Terchovej.
      „Ak sa na prvý ročník v Terchovej prihlásia dva – tri domáce tímy, budem rád. Bryndzové halušky sú v spojitosti s Terchovou neodmysliteľné. I keď zatiaľ nemáme skúsenosti z minulých ročníkov a naši ľudia neboli na  súťažiach, napriek tomu sa kvalita musí presadiť. Veľký lokálpatriotizmus vo mne stále je vo všetkých smeroch, takže aj v tomto si verím,“ skonštatoval Mičo.
      Na programe 17. majstrovstiev sveta je v amfiteátri Nad bôrami podľa hovorcu občianskeho združenia (OZ) Halušky Turecká Ivana Baču súťaž o majstra sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, súťaž v jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek na čas, pití jedného litra žinčice na čas a najrýchlejšie zjedenie metrovej syrovej nite. „Na doterajších ročníkoch majstrovstiev sa v priemere zúčastnilo 35 až 45 súťažných družstiev nielen zo stredného Slovenska, ale aj z Liptova, Oravy a Kysúc. Evidujú tiež 4000 až 5000 návštevníkov. Vlani prišli na majstrovstvá ako pozorovatelia aj krajania - Slováci z Maďarska a Vojvodiny,“ dodal Bača.
      Riaditeľ pretekov Milan Holák zdôraznil, že zámerom organizátorov z OZ Halušky Turecká je nielen recesia a zábava. „Ale aj snaha vysvetliť ľuďom, ako sa robia a ako majú chutiť správne bryndzové halušky. Samozrejme tiež podpora výrobcov slovenskej bryndze. Veľmi dobre viete, že sa na slovenský trh tlačí lacná a nekvalitná bryndza,“ skonštatoval Holák. Doplnil, že rekord majstrovstiev vytvoril v roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút 24 sekúnd a zjedol ich za 56 sekúnd.
      Halušky a Terchová idú k sebe aj podľa prednostu Obecného úradu v Terchovej Františka Kadaša. „Verím, že Terchová dá tomuto podujatiu nový šmrnc. V každom prípade sa chceme ukázať, že toto podujatie vieme urobiť na veľmi dobrej úrovni. A že tak, ako si získali tradíciu Jánošíkove dni, preteky v kosení či preteky gazdovských koní, si získa úspech aj toto podujatie,“ uzatvoril Kadaš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies