Terapia ako cesta k lepším vzťahom a spokojnejšiemu životu: Prečo ju vyhľadať a ako vám vie pomôcť?

NETKY.SK • 28 Október 2023, 09:00 • 2 min
Terapia ako cesta k lepším vzťahom a spokojnejšiemu životu: Prečo ju vyhľadať a ako vám vie pomôcť?

Terapia vám môže pomôcť získať lepší pohľad na vaše vzťahy, čo vám umožní identifikovať toxické alebo zneužívajúce správanie, ktoré ste si predtým nevšimli alebo ho takto neoznačili. To môže spôsobiť, že prehodnotíte miesto ľudí vo svojom živote.

slovakia

left justify in out

Človek môže mať obavy, nechce vyjsť zo svojej komfortnej zóny bez toho, aby vedel, čo môže od terapie očakávať . Oddialenie hľadania pomoci však môže tiež predĺžiť čas potrebný na to, aby ste zažili neuveriteľné výhody otvorenia sa. Je dôležité si uvedomiť, že duševné zdravie je rovnako dôležité ako fyzické. 

Terapia však môže byť prospešná pre ľudí so všetkými typmi problémov duševného zdravia. Terapeutické sedenia môžu poskytnúť priestor bez posudzovania, kde sa jednotlivci môžu naučiť cenné zručnosti a získať emocionálne sebauvedomenie.

 

Dôvody prečo začať s terapiou

Život s úzkosťou alebo záchvatmi paniky

Terapia môže pomôcť jednotlivcom zvládnuť úzkosť a znížiť frekvenciu a intenzitu záchvatov paniky učením relaxačných techník a iných zručností. Terapeut môže pomôcť klientom pochopiť potenciálne príčiny ich úzkostnej poruchy a naučiť ich dôležité zručnosti, ako sú hlboké dychové cvičenia, techniky všímavosti a kognitívno-behaviorálne stratégie. 

Prežívanie príznakov depresie

Depresia môže niekedy ovplyvniť schopnosť človeka zvládať každodenné činnosti. Terapia môže ľuďom pomôcť zistiť a zvládnuť ich depresiu, čo môže viesť k tomu, že sa emocionálne začnú cítiť lepšie. Spoluprácou s terapeutom sa jednotlivci môžu naučiť nové spôsoby myslenia a prístupu k situáciám, čo im uľahčí zvládanie depresie na šťastnejší a plnohodnotnejší život.

Čeliť vzťahovým konfliktom alebo rozchodom

Terapia často ponúka bezpečné a podporné prostredie pre jednotlivcov alebo páry, aby prekonali vzťahové výzvy a zlepšili komunikačné schopnosti. To môže zahŕňať naučiť sa efektívnejšie počúvať, vyjadrovať emócie zdravým spôsobom a nájsť riešenia problémov, ktoré môžu spôsobovať napätie. Napríklad pár, ktorý má problémy s dôverou, sa môže naučiť obnoviť dôveru prostredníctvom otvorenej komunikácie a hlbšieho pochopenia vzájomných pocitov. 

takisto vie terapia pomôcť so zvládaním rozchodov a s prežívaním zložitých životných situácií.

Terapia môže posilniť fyzické zdravie

Ukázalo sa, že terapeutické protokoly zlepšujú fyzické symptómy spojené so stresom. Príklady zahŕňajú zníženie bolestí hlavy a tráviacich ťažkostí, ako aj zdravšiu chuť do jedla a zlepšenie spánku.

Terapia buduje sebauvedomenie

Mnohé z našich správaní sú ovplyvnené podvedomým programovaním už od raného detstva. Terapia pomáha klientom pochopiť, kde môžu prameniť pocity, presvedčenia a správanie. Prostredníctvom liečby si jednotlivci môžu viac uvedomovať seba a môžu prevziať zodpovednosť za životy, ktoré vytvárajú.

Terapia vám pomôže stanoviť a dosiahnuť ciele

Vyškolený terapeut vám môže pomôcť stanoviť dosiahnuteľné ciele, ako aj načrtnúť kroky, ktoré vám ich pomôžu dosiahnuť. 

Život s poruchami príjmu potravy alebo problémami s obrazom tela

Špecialisti na poruchy príjmu potravy môžu klientom často pomôcť vybudovať si zdravší vzťah k jedlu a ich telu. To môže zahŕňať stanovenie realistických cieľov na liečenie, pochopenie základných príčin ich poruchy a učenie sa zdravším spôsobom myslenia a správania v súvislosti s jedlom.

Boj s problémami s nízkou sebaúctou alebo sebavedomím

Terapeuti často pomáhajú klientom zvyšovať ich sebaúctu a sebadôveru tým, že riešia negatívne sebaprijatie a podporujú osobný rast. To môže zahŕňať stanovenie realistických cieľov, oslavovanie úspechov a učenie sa prijímať komplimenty od ostatných.

Závislosť alebo porucha užívania návykových látok

Terapia často zohráva kľúčovú úlohu pri zotavovaní sa zo závislosti, pretože môže pomôcť riešiť základné príčiny poruchy užívania návykových látok jednotlivca a podporiť trvalú zmenu. Môže to zahŕňať skúmanie príčin závislosti, učenie sa zdravším spôsobom zvládania stresu a vybudovanie spoľahlivého podporného systému.

Možno sa budete cítiť horšie, než sa budete cítiť lepšie

Často ľudí prekvapí, keď sa dozvedia, že sa môžu cítiť horšie skôr, ako sa v terapii začnú cítiť lepšie. Ľudia prichádzajúci na terapiu majú často nevyriešené pocity alebo pocity, ktoré dlho ignorujú. Ignorovanie problému sa môže z krátkodobého hľadiska cítiť lepšie, ale má dlhodobé následky.

Predstavte si, že máte škrabanec na ruke a viete, že ranu potrebujete vyčistiť, aby sa mohla správne zahojiť. Alkoholový tampón bude veľmi štípať, ale je to to, čo musíte urobiť, aby ste sa vyliečili. Včasná terapia je ako čistenie rany, aby sa mohla zahojiť.

Vaše vzťahy môžu byť ovplyvnené

Terapia je svojou povahou transformačný proces. Na tejto ceste sa budete meniť a rásť, čo môže ovplyvniť vaše vzťahy s inými ľuďmi. To sa môže stať z viacerých dôvodov.

Hranice sú dôležité pre zdravé vzťahy, ako aj individuálnu starostlivosť o seba. Mnoho ľudí bojuje, pretože nevedia povedať „nie“ alebo sa necítia schopní stanoviť zdravé hranice. V terapii sa možno naučíte, ako nastaviť tieto hranice.

Ľudia, ktorí nie sú zvyknutí na vaše hranice, môžu bojovať s týmito novými očakávaniami.

 

Prehodnotíte svoje vzťahy?

Terapia vám môže pomôcť získať lepší pohľad na vaše vzťahy, čo vám umožní identifikovať toxické alebo zneužívajúce správanie, ktoré ste si predtým nevšimli alebo ho takto neoznačili. To môže spôsobiť, že prehodnotíte miesto ľudí vo svojom živote.

Možno si budete pamätať veci v inom svetle

Pamäť nie je dokonalá. Časom si môžeme veci zapamätať inak, alebo si zrazu vybavíme niečo, na čo sme predtým zabudli. Spomienky môžeme dokonca meniť na základe toho, ako o nich premýšľame alebo ich znovu prežívame. 

Na svojej terapeutickej ceste môžete zažiť silnú reakciu na niečo, o čom ste si predtým mysleli, že je bezvýznamné. Napríklad, keď sme deti, nemáme základ pre porovnanie našich skúseností. Možno sa obzriete späť a uvedomíte si, že niečo, čo bolo v tom čase „iba súčasťou života“, bolo v skutočnosti traumatizujúce.

Keď sa pozriete späť na svoju históriu, môžete veci spracovať novým spôsobom, čo môže vyvolať silné pocity, ktoré ste predtým nezažili. Buďte pripravení na to, že budete sedieť s týmito pocitmi a znovu zažívať veci s týmto novým pohľadom.

Zdroje:

https://www.betterhelp.com/advice/therapy/why-its-okay-to-go-to-therapy-taking-care-of-your-mental-health/

https://www.sunstonecounselors.com/4-reasons-to-start-therapy-in-the-new-year/

https://www.verywellmind.com/what-are-the-effects-of-therapy-5211616

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: additudemag.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies