Tento krásavec je nádejný budúci premiér Indie. Volá sa Gándhí

NETKY.SK • 4 December 2017, 16:19 • 2 min
Tento krásavec je nádejný budúci premiér Indie. Volá sa Gándhí

NAÍ DILLÍ - Podpredseda Indického národného kongresu (INC) Ráhul Gándhí ohlásil svoju kandidatúru na post šéfa tejto hlavnej opozičnej strany, kde by nahradil svoju matku Soniu Gándhíovú.

slovakia

left justify in out

Podľa pozorovateľov je víťazstvo 47-ročného Gándhího takmer isté. Hlasovať sa o tom bude na straníckom zjazde 16. decembra.

 

Gándhí je podpredsedom INC od roku 2013 a poslancom od roku 2004. Je predstaviteľom štvrtej generácie dynastie Nehrúovcov-Gándhiovcov. Jeho pradedo bol Džaváharlál Néhrú, jeden zo zakladeľov Indickej republiky. Stará mama Indira Gándhiová i otec Rádžív Gándhí zastávali premiérsky úrad. Obaja boli zavraždení počas výkonu funkcie. Manžel Indíry, Feroze Gándhí, nebol v príbuzenskom vzťahu s politicko-duchovným vodcom Mahátmom Gándhím, ktorý je legendou indickej histórie 20. storočia.

 

Ráhulova matka Sonia, ktorá je talianskeho pôvodu, sa taktiež mohla stať po volebnom víťazstve INC v roku 2004 ministerskou predsedníčkou, rozhodla sa však vymenovať na tento post Manmóhana Singha. Nateraz nie je známe, akú úlohu bude Gándhíová zohrávať v strane po tom, ako sa vedenia ujme jej syn.

 

Gándhího bude na čele INC čakať náročná úloha - uspieť v parlamentných voľbách v roku 2019. V tých sa zrejme bude uchádzať o znovuzvolenie súčasný indický premiér Naréndra Módí z Indickej ľudovej strany (Bháratíja džanatá pártí - BJP), všeobecne považovanej za nacionalistickú.

 

INC, ktorý viedol federálnu vládu väčšinu času od vyhlásenia nezávislosti Indie v roku 1947, utrpel vo voľbách z roku 2014 drvivú porážku od BJP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies