Tempo rastu španielskej ekonomiky sa v druhej polovici roka zrýchli

NETKY.SK • 29 Jún 2011, 09:05 • 2 min
Tempo rastu španielskej ekonomiky sa v druhej polovici roka zrýchli

Tempo rastu španielskej ekonomiky sa v druhej polovici roka zrýchli

slovakia

left justify in out

img

Zotavovanie španielskej ekonomiky by v druhej polovici tohto roka malo nabrať tempo. Uviedol to dnes vo výročnom prejave v parlamente premiér Španielska José Luis Rodríguez Zapatero.
      Medziročné tempo rastu hospodárstva sa podľa neho do 4. kvartálu tohto roka zvýši na 1,5 %. Na ilustráciu, v 1. štvrťroku 2011 stúpol výkon španielskej ekonomiky medziročne o 0,8 %. A v predchádzajúcej prognóze vláda očakávala, že za celý rok 2011 sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zvýši medziročne o 1,3 %.
      Zapatero a jeho kabinet sú odhodlaní prijať všetky potrebné kroky na zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny a vytvorenie nových pracovných miest.
      Španielsko zápasí s najvyššou mierou nezamestnanosti v celej 27-člennej Európskej únii. V 1. štvrťroku 2011 bolo bez práce 21,3 % obyvateľov v produktívnom veku.
      Zapatero verí, že dokončenie série reforiem bankového sektora pomôže znova oživiť tok úverov a naštartovať ekonomický rast.
      V pondelok 27. júna dolná komora španielskeho parlamentu ratifikovala vládnu dôchodkovú reformu, ktorej súčasťou je aj zvýšenie dôchodkového veku. Cieľom reformy je zefektívniť systém sociálneho zabezpečenia v dlhodobom horizonte a zredukovať rozpočtový deficit.
      Okrem toho španielsky kabinet navrhuje znížiť výdavky centrálnej vlády v budúcoročnom rozpočte takmer o 4 % oproti súčasnému roku a skresať tak rozpočtový schodok na 4,4 % HDP v roku 2012.
      V roku 2010 dosiahol totiž deficit verejných financií Španielska 9,2 % HDP a v tomto by ho vláda chcela znížiť na 6 % HDP, v roku 2013 by Madrid chcel dostať rozpočtový deficit na Bruselom stanovené 3 % HDP.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies