Temer polovica z 800-tisíc vnútorne vysídlených detí v Južnom Sudáne nechodí do školy

NETKY.SK • 4 August 2015, 16:30 • 2 min
Temer polovica z 800-tisíc vnútorne vysídlených detí v Južnom Sudáne nechodí do školy

DŽUBA - Takmer polovica z 800.000 detí, ktoré vyhnala zo svojich domovov občianska vojna v Južnom Sudáne, nechodí do školy. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na viaceré ľudskoprávne skupiny.

slovakia

left justify in out

Táto východoafrická krajina sa zmieta v občianskom konflikte od konca roka 2013, keď do násilností vyústil mocenský súboj medzi prezidentom Salvom Kiirom a jeho námestníkom Riekom Macharom. Vojna si vyžiadala už desaťtisíce mŕtvych a takmer dva milióny vnútorne vysídlených osôb. 


Napriek zložitej humanitárnej situácii mnohé tamojšie deti uprednostnili túžbu navštevovať školu pred ostatnými základnými potrebami vrátane bezpečného úkrytu a jedla, uvádza sa v spoločnej správe organizácií World Vision International, Save the Children Fund, Intersos a CARE. 


Niektorí rodičia vlastnými silami budujú provizórne školské zariadenia a zbierajú peniaze na zaplatenie učiteľov. "V škole sme chránení. Vojaci tam na nás neútočia ani nás odtiaľ neunášajú," uviedol 15-ročný chlapec. Juhosudánski žiaci sa v škole učia aj to, ako sa vyrovnávať so zložitými situáciami či ako odhaľovať pozemné míny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies