Ťažiskom slovenského exportu v roku 2016 zostane naďalej EÚ

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 12:02 • 2 min
Ťažiskom slovenského exportu v roku 2016 zostane naďalej EÚ

BRATISLAVA - Ťažiskom slovenského exportu, a tým aj ekonomickej diplomacie, v oblasti obchodu v roku 2016 zostane naďalej EÚ, kam smeruje 82,81 % exportu a odkiaľ pochádza 62,5 % importu SR.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v materiáli o zameraní ekonomickej diplomacie v oblasti bilaterálnych vzťahov, ktorý by mal v najbližšom období prerokovať vládny kabinet.

 

Ďalšiu prioritnú oblasť ekonomickej diplomacie v oblasti obchodu predstavujú teritóriá v blízkom susedstve EÚ, a to Balkán, Spoločenstvo nezávislých štátov (SNŠ), krajiny východného susedstva a vybrané krajiny južného susedstva EÚ. "V dôsledku hospodárskeho a politického vývoja na Ukrajine a v Ruskej federácii (RF) po anexii Krymu, v rozpore so Stratégiou vonkajších ekonomických vzťahov do roku 2020, aktuálna situácia indikuje znižovanie záujmu o bilaterálne obchodné vzťahy s RF," uviedlo MZVaEZ.

 

Lídrami svetového hospodárskeho rastu do roku 2019 budú podľa rezortu diplomacie rozvojové krajiny a novovznikajúce trhy Afriky a Ázie. Cieľom ekonomickej diplomacie bude využiť nové exportné príležitosti na týchto trhoch.

 

Ťažiskom ekonomickej diplomacie v oblasti výskumnej a inovačnej spolupráce budú krajiny so silným vedecko-výskumným a inovačným potenciálom – USA, Turecko, Japonsko, Izrael, Južná Kórea, Švajčiarsko, členské krajiny EÚ, v tom najmä Nemecko, Holandsko, Škandinávia a tiež Čína, ktorá otvorila spoluprácu v tejto oblasti v rámci kooperačného formátu 16 krajín strednej a východnej Európy a Číny.

 

V oblasti investičnej spolupráce zostanú prioritou ekonomickej diplomacie krajiny so silnou ponukou priamych zahraničných investícií – USA, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Holandsko a ďalšie členské krajiny EÚ, Japonsko, Južná Kórea, Izrael, ropné krajiny Blízkeho a Stredného východu a perspektívne krajiny Golfského zálivu, Singapur, Hongkong a Čína.

 

Prioritou v oblasti vývozu slovenského kapitálu budú krajiny západného Balkánu, Turecko, Vietnam, perspektívne vybrané krajiny Afriky. Využívať sa bude vývoz technologických celkov (elektrárne, výrobné technológie) na vytváranie exportných príležitosti v týchto krajinách pre ďalšie malé a stredné podniky SR ako subdodávateľov alebo komplementárnych dodávateľov (výstavby infraštruktúry, obytných sídiel, služby).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies