Ťažba dreva na Slovensku sa neustále zvyšuje, dôvodom sú kalamity

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 13:47 • 2 min
Ťažba dreva na Slovensku sa neustále zvyšuje, dôvodom sú kalamity

BRATISLAVA - Ťažba dreva sa na Slovensku dlhodobo zvyšuje, pričom jedným z hlavným dôvodov je rast kalamitnej ťažby. Ministerstvo pôdohospodárstva to konštatuje v Správe o lesnom hospodárstve za rok 2016 alebo v takzvanej Zelenej správe, ktorú predložil na pripomienkové konanie.

slovakia

left justify in out

Vlani sa podľa správy na Slovensku vyťažilo vyše 9,3 milióna kubických metrov dreva, čo je o necelé percento viac než v roku 2015. Kalamitná ťažba pritom predstavovala vyše polovice tohto množstva. Dôvodom sú vetrové kalamity a následné premnoženie škodcov. Lesy sa vlani obnovili na vyše 18 000 hektároch, z toho prirodzená obnova predstavovala necelých 40 percent. "Napriek zvyšovaniu ťažby dreva je celkový bežný prírastok, teda objem dreva, ktorý každoročne v lesoch prirastie, trvalo vyšší než celková ťažba dreva," uvádza sa v správe.

Okrem zvýšenia kalamitnej ťažby je ďalším faktorom zvyšovania ťažby dreva na Slovensku aj starnutie lesov. "Zásoba dreva v lesoch sa zvyšuje ako dôsledok súčasnej vekovej štruktúry lesov," konštatuje agrorezort v správe s tým, že zvyšuje sa najmä zásoba listnatého dreva. Z týchto dôvodov sa postupne zvyšuje objem plánovaných ťažieb dreva, ktorý v roku 2016 dosiahol 9,69 milióna m3. Za posledných 20 rokov sa tak plánovaná ťažba dreva takmer zdvojnásobila. Aj táto zvýšená plánovaná ťažba sa však prekračovala, a to najviac v roku 2005 (o takmer 50 percent), v roku 2008 o vyše 25 percent a v roku 2010 o takmer 20 percent.

Predaj dreva je najvýznamnejším zdrojom príjmov v lesnom hospodárstve. Na slovenský trh sa vlani dostalo vyše 8,8 milióna kubických metrov dreva. Tržby za drevo dosiahli 433 miliónov eur, čo je 85,2 percenta z celkových tržieb a výnosov v lesnom hospodárstve. Do zahraničia sa vyviezlo skoro 2,5 milióna kubických metrov dreva. Zo Slovenska sa vyváža kvalitné nespracované drevo, takže pridaná hodnota sa tvorí v zahraničí, kde spracovanie dreva vytvára pracovné príležitosti. "Domáca krajina tak prichádza o daňové príjmy a príjmy z odvodov," konštatuje správa.

Na Slovensku je vyše dvoch miliónov hektárov lesných pozemkov. Lesy sa pritom nachádzajú na vyše 40 percentách tejto plochy. Prevládajú listnaté dreviny so zastúpením 62,5 percenta, ihličnany tvoria 37,5 percenta. Výmera lesných pozemkov a lesných porastov sa podľa ministerstva pôdohospodárstva postupne zvyšuje - od roku 2000 sa zvýšila o 5,9 percenta. Lesy na Slovensku sa členia na hospodárske, ochranné a osobitného určenia.

 

Najviac zastúpenou kategóriou sú lesy hospodárske, ktorých je 72,2 percenta z celkovej výmery. Určené sú najmä na produkciu akostného dreva. Ďalšie sú lesy ochranné (17,2 percenta), v ktorých sú prvoradé ekologické funkcie a napokon lesy osobitného určenia (10,5 percenta) s prevládajúcimi sociálnymi a kultúrnymi funkciami.

"Kategorizáciu lesov ako základný nástroj diferencovanej starostlivosti o lesy by bolo vhodné zdokonaliť," navrhuje agrorezort. V závere správy tiež odporúča navrhnúť "systém cieľavedomej regulácie ťažby dreva s cieľom zlepšovania vekovej štruktúry lesov". Hovorí tiež o zinzenzívnení spolupráce so štátnou ochranou prírody pri dosahovaní cieľov ochrany lesov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies