Taxikárov vo východnej Číne vyhnala inflácia do protestov

NETKY.SK • 1 August 2011, 14:07 • 2 min
Taxikárov vo východnej Číne vyhnala inflácia do protestov

Taxikárov vo východnej Číne vyhnala inflácia do protestov

slovakia

left justify in out

img

Asi 1000 taxikárov vo východnej Číne blokovalo dnes dopravu na protest proti tomu, že vláda neprihliada pri stanovovaní taríf na rast cien pohonných látok. Je to najnovší dôkaz, že rastúca inflácia v krajine vyvoláva nespokojnosť.
      Taxikári v turistickom meste Chang-čou vyzvali miestne úrady, aby zvýšili tarifu, ktorá sa nezmenila už 8 rokov. Taxikári uviedli, že ceny potravín, zemného plynu a poplatkov za bývanie odvtedy závratne vzrástli.
      Taxikár Wang Kuan povedal, že v princípe sa v tomto sektore služieb nedajú zarobiť peniaze. Osobitne to platí pre vodičov, ktorí prichádzajú do mesta z okolia. Nemôžu si zarobiť na vlastné byty, musia si ich prenajímať. Ako dodal, terajšieho povolania sa v prípade, ak úrady nezvýšia prepravné tarify, vzdá.
      V júni dosiahol ročný rast cien potravín 14,4 %, pričom bravčové mäso zdraželo o 57,1 %. V krajine chudobné rodiny už vydávajú na potraviny asi polovicu príjmu.
      Vlani sa konali štrajky taxikárov asi v šiestich veľkých čínskych mestách, ale nemali masový charakter. Bol aj v Čchong-čchingu, ktorý je metropolou juhovýchodu Číny, ale aj na rekreačnom ostrove Sanya.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies