Štát predá v Cargu 66 % až 100 %, rozhodne sa počas ďalších rokovaní

NETKY.SK • 17 Marec 2011, 08:21 • 2 min
Štát predá v Cargu 66 % až 100 %, rozhodne sa počas ďalších rokovaní

Štát predá v Cargu 66 % až 100 %, rozhodne sa počas ďalších rokovaní

slovakia

left justify in out

img

Štát predá minimálne 66 % akcií Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo), pričom celý proces privatizácie by mal trvať do júna 2012, potvrdil po dnešnom rokovaní vlády minister dopravy Ján Figeľ (KDH). Ministerstvo financií pritom presadzovalo predaj celého 100-% podielu štátu vo firme. Podľa Figeľa sa bude konečné číslo nachádzať medzi 66 % a 100 % a bude výsledkom ďalších diskusií aj s potenciálnymi investormi.
Vláda dnes schválila návrh revitalizácie troch štátnych železničných spoločností z dielne ministerstva dopravy. Ozdravný plán počíta s prepustením približne 5000 pracovníkov. Už v tomto roku má prísť o prácu 3731 železničiarov. Z Carga má odísť 1800 ľudí, zo Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) 1700 a zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) najmenej, a to 231 pracovníkov.
Analýza podľa Figeľa veľmi jasne vyjadrila neudržateľnosť súčasnej situácie, keď sa celkové zadlženie troch železničných spoločností blíži k jednej miliarde eur. "Nejde o prepúšťanie, ale záchranu týchto spoločností," zdôraznil minister dopravy. Úspory sa majú nájsť predovšetkým vďaka zrušeniu nehospodárnych metód, využívaniu elektronických aukcií či presunu rôznych služieb z externého prostredia dovnútra firiem.
V ZSSK, kde tento rok zanikne najmenej pracovných miest, ministerstvo dopravy následne naplánovalo zrušenie 130 miest ročne v období 2012 až 2014. K zániku zamestnanosti bude môcť dôjsť aj vďaka úplnému zastaveniu dopravnej obsluhy na vybraných tratiach, ide o trate Plešivec – Muráň, Štúrovo – Štúrovo štátna hranica, Fiľakovo – Šiatorská Bukovinka štátna hranica, Medzilaborce mesto – Medzilaborce štátna hranica a Bratislava Nové Mesto – Bratislava Petržalka.
V ŽSR má prísť o prácu 1700 pracovníkov do konca júla tohto roka. Ďalších 1000 pracovných miest bude zrušených do konca roka 2012. Okrem toho sa majú napríklad znížiť náklady obstarávania tovarov a služieb hlavne využívaním elektronických aukcií o 3 milióny eur. Prehodnotiť sa má aj systém údržby infraštruktúry s úsporou 8,6 milióna eur či racionalizovať organizačné štruktúry generálneho riaditeľstva spoločnosti, na čom sa má ušetriť 10,7 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies