Nárok na zdravotnú starostlivosť v Británii zostane nezmenený

NETKY.SK • 3 Marec 2019, 10:32 • 2 min
Nárok na zdravotnú starostlivosť v Británii zostane nezmenený

BRATISLAVA - Občania Slovenskej republiky budú mať do konca roka 2020 nárok na zdravotnú starostlivosť v Británii podľa súčasných platných podmienok, a to bez ohľadu na formu brexitu. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) Zuzana Eliášová.

slovakia

left justify in out

"Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC) platí do konca roka 2020 a zdravotné poisťovne v SR a v Spojenom kráľovstve si navzájom preplácajú oprávnené náklady na liečbu v štátnych zdravotníckych zariadeniach (formuláre S1 a S2)," uviedla Eliášová.

 

Formuláre S1 a S2 oprávňujú občanov EÚ na poskytnutie zdravotnej starostlivosti v inej krajine EÚ alebo Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO) v rozsahu, aký platí pre obyvateľov konkrétnej krajiny, uvádza sa na oficiálnom webovom portáli Európskej únie.

 

Situácia v oblasti zdravotného zabezpečenia by sa podľa Eliášovej do konca roka 2020 nemala zmeniť ani v prípade tzv. tvrdého brexitu.

 

"Občania SR žijúci v Spojenom kráľovstve, bez ohľadu na to, či do krajiny prišli pred brexitom alebo až po ňom, takisto ako aj (slovenskí) turisti a študenti v Spojenom kráľovstve, budú mať i v prípade brexitu bez dohody do 31. decembra 2020 garantovanú zdravotnú starostlivosť presne tak ako doteraz," potvrdila Eliášová.

 

V tejto súvislosti pripomenula, že MZ SR odporúča turistom v Británii, aby mali v období tesne po brexite uzavreté aj komerčné poistenie liečebných nákladov.

 

Po skončení prechodného obdobia (31. decembra 2020) budú EÚ a Británia hľadať spoločnú reč na uspokojivom trvalom riešení do budúcnosti, a to pravdepodobne formou univerzálnej bilaterálnej zmluvy o sociálnom a zdravotnom zabezpečení, dodala Eliášová.

Nárok britských občanov na zdravotnú starostlivosť na základe preukazu EHIC v krajinách EÚ po brexite bude závisieť od budúceho vzťahu medzi EÚ a Britániou, uvádza na svojom webovom portáli britská Národná zdravotná služba (NHS).

 

NHS občanom odporúča oboznámiť sa s pravidlami týkajúcimi sa poskytovania zdravotnej starostlivosti v konkrétnej krajine a takisto im radí uzavrieť dodatočné cestovné poistenie.

 

Eliášová potvrdila, že záujmom Slovenskej republiky je zachovať pre svojich občanov cestujúcich a zdržiavajúcich sa v Spojenom kráľovstve čo najviac práv v oblasti zdravotného zabezpečenia, a preto sa Slovensko bude snažiť udržať vzájomnosť a zachovať tieto nároky aj pre britských občanov na území SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies