Taliansko žiada od EK viac času na predaj zachránených bánk

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 10:18 • 2 min
Taliansko žiada od EK viac času na predaj zachránených bánk

RÍM - Taliansko rokuje s Európskou komisiou o predĺžení lehoty, do ktorej má krajina predať štyri banky, zachránené koncom minulého roka. Informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z talianskeho ministerstva hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Vláda v novembri 2015 zachraňovala spoločnosti Banca Marche, Banca Etruria, CariChieti a CariFe, pričom použila 3,6 mld. eur z národného záchranného fondu, do ktorého prispeli zdravé banky. Rím vtedy komisii sľúbil, že banky predá do konca apríla. V súčasnosti krajina žiada o predĺženie termínu do septembra.


V rámci záchrany boli zriadené štyri nové banky, ktoré prevzali "dobré" aktíva, čo im umožňuje fungovať, pokiaľ sa nájdu investori, ktorí ich odkúpia. Znehodnotené aktíva a operácie ostali v "zlých bankách", ktoré sú v rukách likvidátorov. Podľa agentúry Reuters, štátom poverený likvidátor banky Banca Etruria žiada od jej bývalých manažérov 300 mil. eur na kompenzáciu veriteľov a tých, ktorí boli poškodení ich konaním. Urobiť tak majú do 30 dní, inak likvidátor podnikne právne kroky.


Taliansko chcelo banky zachrániť do januára, keďže vtedy vstúpili do platnosti pravidlá, podľa ktorých budú musieť pred použitím verejných prostriedkov na pomoc banke znášať straty najprv držitelia vkladov nad 100 tis. eur, akcionári a majitelia cenných papierov. Podľa plánu sa straty mali dotknúť akcionárov a niektorých držiteľov cenných papierov, nie však majiteľov vkladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies