Taliansko: Koalícia sa dohodla na reformách žiadaných lídrami eurozóny

NETKY.SK • 26 Október 2011, 22:00 • 2 min
Taliansko: Koalícia sa dohodla na reformách žiadaných lídrami eurozóny

Taliansko: Koalícia sa dohodla na reformách žiadaných lídrami eurozóny

slovakia

left justify in out

img

Talianska vládna koalícia dosiahla v utorok večer dohodu o reformách, s ktorou pôjde na summit Európskej únie. Dôležitý koaličný spojenec premiéra Silvia Berlusconiho však vyhlásil, že budúcnosť vládneho kabinetu nevníma optimisticky.
Dohodu oznámil líder Ligy Severu Umberto Bossi s tým, že o dostatočnosti talianskych reforiem už musí rozhodnúť únia. "Nakoniec sme našli cestu. Teraz uvidíme, čo povie EÚ," povedal novinárom.
Bossi, ktorého podpora je kľúčová pre prežitie Berlusconiho vlády, však dodal, že je pesimista, pokiaľ ide o vyhliadky na prekonanie koaličných sporov okolo hospodárskych reforiem žiadaných lídrami eurozóny.
Predstavitelia krajín EÚ pod vedením nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho požadovali, aby Berlusconi predložil jasné plány podpory rastu a zníženia dlhu Talianska pred dnešným summitom v Bruseli.
Mimoriadne zasadnutie talianskej vlády sa v pondelok neskoro večer skončilo bez dohody, keďže Liga Severu odmietla ustúpiť v otázke nesúhlasu so zvýšením dôchodkového veku zo 65 na 67 rokov.
Bossi v utorok vyhlásil, že nezhody by mohli spôsobiť rozpad vlády a viesť k predčasným voľbám. Neskôr však oznámil dohodu, aj keď bez bližších detailov okrem toho, že Liga jej naďalej proti zvyšovaniu dôchodkového veku pre niektoré skupiny obyvateľov.
Berlusconi, sužovaný škandálmi a klesajúcimi preferenciami, prežil sériu hlasovaní o dôvere v parlamente s pomocou Ligy Severu. Podľa mnohých analytikov však jeho kabinet už dlho nevydrží a Taliansko čakajú predčasné voľby na jar budúceho roka.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies