Borrell: Zásoby vojenského vybavenia EÚ sa vyčerpali v dôsledku pomoci Ukrajine

NETKY.SK • 23 Máj 2022, 16:32 • 2 min
Borrell: Zásoby vojenského vybavenia EÚ sa vyčerpali v dôsledku pomoci Ukrajine

BRUSEL – EÚ potrebuje európske ozbrojené sily na zaistenie vlastnej bezpečnosti. Uviedol to vo svojom nedeľnom blogu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

slovakia

left justify in out

Borrell priznal, že v súvislosti s poskytovaním pomoci Ukrajine došlo k vyčerpaniu zásob vojenskej techniky krajín Európskej únie. „Vyčerpanie zásob v dôsledku vojenskej podpory, ktorú sme poskytli Ukrajine, je najzrejmejším príkladom našich nedostatkov (nedostatky v obrane EÚ),“ napísal a zdôraznil, že „ide to ako dodatok k minulým rozpočtovým škrtom a nedostatočnému financovaniu“.

 

img

 

Podľa Borrella EÚ reagovala na konflikt na Ukrajine „rýchlo a rozhodne ponúknutím politickej, finančnej, humanitárnej a vojenskej podpory Ukrajine“. „Teraz je jasné, že Európa je v nebezpečenstve, ako sme uviedli pred začiatkom vojny, keď sme predstavili Strategický kompas, ktorý bol schválený Radou EÚ a ponúkol návrh skutočnej postupnej zmeny pre silnejšiu bezpečnostnú a obrannú politiku,“ dodal.

 

Prečítajte si tiež: Zelenskyj zavedie novú susedskú politiku. Čo chce odstrániť?

 

„Nové bezpečnostné prostredie ukazuje, že EÚ musí prevziať väčšiu zodpovednosť za svoju vlastnú bezpečnosť. Na to potrebujeme modernú a kompatibilnú európsku armádu, ktorá bude mať vyššiu úroveň a bude sa snažiť vybudovať spôsobilosti a sily,“ uviedol.

 

img

 

Krajiny EÚ by podľa Borrella mali fungovať v troch hlavných oblastiach. „Po prvé, práce na bojovej pripravenosti vojsk, vrátane doplňovania zásob. Po druhé, kvalitatívne zvýšiť existujúce spôsobilosti v priebehu nasledujúcich piatich rokov so zameraním na medzery nahromadené v minulosti, ako sú strategické prostriedky, vylepšenia protivzdušnej obrany, kybernetické a vesmírne spôsobilosti, aby sme vymenovali aspoň niektoré,“ vymenoval.

 

„Po tretie, z dlhodobého hľadiska spoločne rozvíjať budúce kľúčové schopnosti, ako sú hlavné bojové tanky, pokročilá zóna vyhýbania sa/zakázaniu prístupu (A2/AD) alebo povedomie o situácii vo vesmíre,“ dodal.

 

img

 

Šéf diplomacie zdôraznil, že je čas posunúť európsku obranu vpred. „Musíme posilniť európsku obrannú priemyselnú základňu a zabezpečiť, aby sme mali potrebné vojenské spôsobilosti. Aby sme mohli zvýšiť naše vojenské spôsobilosti, chrániť sa, posilniť NATO a v prípade potreby lepšie podporovať našich partnerov,“ uzavrel.  

 

Možno vás zaujme: Ruského vojaka Šišimarina odsúdili na doživotie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies