Talianska polícia zadržala 10 osôb podozrivých zo zabitia vyše 50 migrantov

NETKY.SK • 28 August 2015, 16:32 • 2 min
Talianska polícia zadržala 10 osôb podozrivých zo zabitia vyše 50 migrantov

PALERMO - Talianska polícia zadržala vo štvrtok desať osôb pre podozrenie z viacnásobného zabitia, ako aj napomáhania v nelegálnej imigrácii po tom, ako sa v nákladnom priestore plavidla pri pobreží Líbye tento týždeň našlo 52 mŕtvych migrantov.

slovakia

left justify in out

Na pomoc plavidlu s utečencami smerujúcemu k Taliansku vyplávala vo štvrtok švédska loď Poseidon, ktorá sa zúčastňuje na operácii Európskej únie v Stredozemnom mori. Polícia zadržala podozrivých po tom, ako sa loď s telami desiatok mŕtvych, ale aj stovkami zachránených utečencov vrátila do prístavu Palermo na Sicílii.

 

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Melissa Flemingová uviedla, že migranti sa udusili v nákladnom priestore. Tam ich nanútili vojsť prevádzači, ktorí od nich následne žiadali peniaze výmenou za to, aby sa mohli ísť von nadýchnuť.

 

Jeden zo zachránených - iracký chirurg - uviedol, že prevádzačom zaplatil dohromady 3000 eur, aby sa aj so svojou ženou a dvojročným synom mohol ísť nadýchať čerstvého vzduchu na palubu.

 

Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie (Frontex) už v tomto roku zachránila desaťtisíce životov. Krajiny EÚ však podľa UNHCR musia na riešenie problému vyvinúť ešte omnoho viac spoločného úsilia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies