Takmer polovica mladých Slovákov pracuje v inom odbore, ako vyštudovali

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 13:15 • 2 min
Takmer polovica mladých Slovákov pracuje v inom odbore, ako vyštudovali

BRATISLAVA - Až 47,7 % Slovákov vo veku 18 až 35 rokov nepracuje podľa prieskumu agentúry Focus vo vyštudovanom odbore.

slovakia

left justify in out

Pritom 40 % mladých sa dokonca priznalo, že by si vybrali iný priebeh svojej kariéry, keby mohli svoje rozhodnutie o výbere povolania zopakovať. Aj tento fakt bol príčinou vzniku projektu Success Academy, ktorý má mladým Slovákom pomôcť v kariérnom napredovaní.
     

Výber povolania je jedným z najvýznamnejších rozhodnutí v živote človeka. Potvrdil to aj prieskum, podľa ktorého až 79 % z opýtaných mladých ľudí na Slovensku považuje výber zamestnania za jedno z najvýznamnejších rozhodnutí v živote. 
     

Každý desiaty Slovák vo veku do 35 rokov pritom potvrdil, že počas školy prišiel na to, že by chcel pracovať v úplne inom odbore. Hlavným dôvodom, prečo sa Slováci nesprávne rozhodnú pre voľbu svojho prvého zamestnania, je práve nedostatok informácií (31,3 %). 
     

Práve dôležitosť správneho výberu budúceho povolania viedla spoločnosť Microsoft Slovakia v partnerstve s neziskovou organizáciou Aptech Europe k projektu Success Academy - Akadémie úspechu (www.successacademy.sk). Študentom a mladým ľuďom na Slovensku pomôže nájsť odpovede na otázky spojené s budúcim pracovným životom a realitou na trhu práce. 
     

„Success Academy sprevádza trendmi a príležitosťami, ktoré okolo seba dnes mladí ľudia majú. Veríme, že dostatkom informácií sa zvyšuje ich šanca vybrať si správnu cestu za vysnívanou prácou. Oslovil nás základný princíp akadémie, dostupnosť informácií a možnosť stať sa profesionálom. Veríme, že akadémia naštartuje, aby išli za svojím snom a volili tie správne kroky,“ uviedol Markus Breyer, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Slovakia.
     

Portál successacademy.sk ukazuje mladým ľuďom kroky, ktoré im pomôžu uchytiť sa v kariére, zamestnaní alebo v podnikaní už teraz. „Zmysel projektu vidím v motivovaní ľudí k aktivitám, ktoré im pomôžu získať prax a profesionálne skúsenosti ešte počas štúdia,“ uviedla Martina Vendleková, lektorka, facilitátorka a konzultantka projektu. „Na základe aktivít si mladí ľudia ujasnia tri oblasti rozvoja profesionálov – čo ich baví a zaujíma, v čom sú dobrí a čo ich dokáže úspešne uživiť,“ dodala Martina Vendleková. Každý, kto prejde jednotlivými úrovňami Akadémie úspechu, získa na jednom mieste aktuálne tipy, videá, prehľady, odporúčania profesionálov a odpovede na otázky spojené s budúcim pracovným životom a realitou na trhu práce.
     

Hlavným partnerom spoločnosti Microsoft Slovakia v projekte Success Academy je nezisková organizácia Aptech Europe, ktorá sa dlhodobo venuje témam vzdelávania mladých v IT oblasti a ich uplatnenia. „Naším cieľom pri príprave Success Academy bola pomoc mladým ľuďom na Slovensku nájsť odpovede na ich otázky k budúcemu pracovnému životu. Veríme, že sa nám spolu so spoločnosťou Microsoft podarilo dostať do online priestoru projekt, vďaka ktorému bude budovanie ich kariéry jednoduchšie a prehľadnejšie,“ uviedol Tomáš Božik z Aptech Europe.
     

Success Academy pozostáva zo siedmich bezplatných online kurzov, ktorých absolvovaním získava študent certifikát úspešného absolventa. Znamená to, že študenti a absolventi už nebudú musieť prehľadávať množstvo stránok s aktuálnymi rebríčkami či prehľadmi o trhu práce. Všetky potrebné informácie, sebahodnotiace testy, odpovede na otázky, rady, tipy či videá a prezentácie z praxe tých najúspešnejších, nájdu na www.successacademy.sk. 
     

TASR informovala spoločnosť Microsoft Slovakia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies