Tajomstvá Biblie: Boh nenechá bez odmeny toho, kto má pred Ním rešpekt

NETKY.SK • 2 December 2022, 10:0 • 2 min
Tajomstvá Biblie: Boh nenechá bez odmeny toho, kto má pred Ním rešpekt

Keď sa vraví, že by sme sa mali Boha báť, nevzbudzuje to ktovieaké nadšenie, lebo strach odmietame, veď robíme všetko, len aby sme sa ho zbavili a nelepil sa nám na päty. Neradi sa bojíme, čo je aj pochopiteľné, a obzvlášť bojujeme v súčasnosti, keď je toľko dôvodov, až príliš veľa dôvodov, aby sme mu podľahli a báli sa o budúcnosť, o prítomnosť, o všetko.

slovakia

left justify in out

Báť sa Boha je ale celkom iné, odlišné od strachov, ktoré sú nám nepríjemné a spôsobujú nám len samé ťažkosti. Strach pred Bohom vyjadruje úctu, je to prejav, že si uvedomujeme, aký je veľký, aký je dobrý, čo dokáže a že v jeho ruke je celý veličizný svet.

 

V Egypte

 

Stalo sa, keď boli Izraeliti v Egypte, že sa rozmnožovali, bolo ich tam veľa a vtedajšiemu faraónovi sa to ani trochu nepáčilo. Kedysi mávali dobré vzťahy s vládcom, až nadštardantné, ale ten, čo im nadŕžal už zomrel a tento sa správal po svojom, akosi sa mu cudzí národ sprotivil. Najskôr ich zaťažoval prácou, otročili na zbláznenie, a keďže jeho nenávisť nemala konca, vymýšľal stále nové spôsoby, ako potrápiť nevinných.

 

Pôrod

 

Raz, keď už konečne prišiel na to, akého zverstva sa má dopustiť, zavolal si dve pôrodné babice, ktoré pomáhali privádzať do života aj deti hebrejských žien a dal im príkaz, jasný a krutý. Vraj keď sa izraelským ženám narodia dievčatá, potom dobre, ale akonáhle sa ukáže, že je to chlapec, potom nech ho usmrtia. Nech usmrtia všetkých narodených chlapcov a babice sa tvárili, že nič, že súhlasia.

 

Báli sa

 

Babice odporovať na hlas nesmeli alebo si netrúfli, ale vo svojom srdci sa rozhodli, že neposlúchnu. Zachvátil ich totiž strach pred Bohom, rešpektovali Najvyššieho a preto a len preto nechávali židovských chlapčekov nažive. Hrozil im trest a veľký, lebo priečiť sa vôli faraóna, to nebola žiadna zábava, ale ony si vybrali, že radšej si budú ctiť Boha, a nie ľudí. Dali prednosť poslušnosti Všemohúcemu, hoci by boli odsúdené, nepochopené či navždy zavrhnuté. A Boh ich čin videl, páčilo sa mu to a pomáhal im, kamkoľvek šli, bol s nimi a dával im dobré veci.

 

Nepoľaviť

 

Aj my sa dostávame do situácií, v ktorých si musíme zvoliť, či budeme mať strach z ľudí, z ich názorov, z ich výsmechu, alebo sa pridržíme Boha. Báť sa Ho znamená zachovávať Jeho prikázania, aj keď je to ťažké, aj keď je to nepopulárne, znamená to nepoľaviť v konaní dobra, znamená to neupustiť od svojich zásad a nerobiť kompromisy. Boh to bude vidieť a nenechá to bez odmeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona