Tácky z banánových listov ponúkajú alternatívu k jednorazovému plastovému riadu

NETKY.SK • 11 November 2019, 12:53 • 2 min
Tácky z banánových listov ponúkajú alternatívu k jednorazovému plastovému riadu

Obnoviteľný a kompostovateľný zdroj na výrobu jednorázového riadu. Takým sú banánové listy, ktoré používajú pôvodní obyvatelia napríklad pralesov.

slovakia

left justify in out

Autori projektu Bio Plant sa u nich inšpirovali a vyrobili z nich jednorazové riady, ktoré sa na komposte rozložia už za dva mesiace. To je v porovnaní so stovkami rokov, ktoré potrebuje na rozloženie doteraz najviac používaný materiál pre výrobu jednorazových riadov polystyrén, naozajstný prínos pre planétu.

 

Celé to začalo tak, že sa skupina Peruáncov snažila prísť na to, ako nahradiť jednorazové plastové riady, ktorých recyklácia je problematická až takmer nemožná.

 

Boj s plastovým odpadom je o to dôležitejší, pretože si sami zamorujeme planétu každý rok ďalšími 8 miliónmi ton plastových odpadov.

 

 

Podarilo sa im to vďaka súťaži Bio Challenge, ktorá je finančne podporovaná programom Inovattive Peru a hľadá funkčné riešenie pre využívanie prírodných zdrojov.

 

Autori projektu Bio Plant uspeli tiež vďaka praktickej realizácii svojho nápadu. Súčasťou ich riešenia boli priamo stroje pre výrobu, vďaka ktorým dokážu vyprodukovať mesačne 50-tisíc kusov riadu z banánových listov.

 

Férový zber banánových listov

 

Vedúci projektu Josué Soto uviedol, že banánové listy pre výrobu kompostovateľného riadu im dodávajú malí producenti z Amazonského pralesa, ktorým je za dodané suroviny poskytovaná férová mzda a dostávajú technické školenia, ako s  banánovými listami správne nakladať.

 

Suroviny na výrobu jednorazového riadu v podobe tácok s rozmermi 22x16x3cm a menších misiek sú získavané skutočne udržateľne.

 

Dodávatelia banánových listov ich zbierajú zo zeme, kam z banánovníkov popadali. Nie je tak nutné pre získanie tejto suroviny rúbať alebo orezávať živé stromy. Taniere a misky sú tiež úplne prírodné, neobsahujú žiadne farbivá ani karcinogény ako je styrén, ktorý je ako ropný derivát súčasťou plastového riadu. Konzumácia jedla z banánového riadu je teda nielen ekologická, ale aj zdravšia.

 

Vyššia cena za šetrnejší produkt

 

Nevýhodou výrobkov Bio Plant je zatiaľ len ich cena, ktorá by sa však s rastúcim dopytom mala znižovať. "Cena sa odvíja tiež od hrúbky listov, ale očakávame, že v budúcnosti bude riad dostupný všetkým spotrebiteľom," uviedol autor projektu Soto.

 

V prepočte na doláre vychádza cena 100 kusov tácok z banánových listov na 25 eur.

 

Riad vyrobený z banánových listov už autori projektu Bio Plant niekoľkokrát použili na verejných podujatiach a slávnostiach po celom Peru.

 

V súčasnosti plánujú výrobcovia kompostovateľných tácok a misiek so svojím sortimentom zacieliť hlavne na prevádzkovateľa ekologických vinárstiev a bio reštaurácií, ktorých by myšlienka kompostovateľného riadu vyrobeného z lokálnych a obnoviteľných surovín mala osloviť aj napriek súčasnej vyššiu cenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies