Táborská: Vedúca služobného úradu ÚVO bola odvolaná aj pre Plachtince

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 12:34 • 2 min
Táborská: Vedúca služobného úradu ÚVO bola odvolaná aj pre Plachtince

BRATISLAVA – Odvolanie Marty Budišovej z funkcie vedúcej služobného úradu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) bolo aj pre kauzu Horné Plachtince. Dnes to pred poslancami parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti priznala šéfka úradu Zita Táborská.

slovakia

left justify in out

"Boli to aj tieto Plachtince, lebo ja som o tom nevedela," reagovala Táborská na otázku poslanca Alojza Přidala z KDH. Ten ju žiadal o vysvetlenie dôvodov odvolania Budišovej z funkcie. "Myslím si, že vedúca služobného úradu musí byť nápomocná predsedovi," doplnila Táborská. Prekážalo jej, že sa až z médií dozvedela o tom, že Budišová zakladala organizáciu, ktorá spoluvlastní Regionálnu obstarávaciu agentúru (ROA) z Horných Plachtiniec.

"Hoci ona už v tej organizácii nepracuje, ale bola vedúcou služobného úradu, keď ju zakladala," upozornila Táborská. Minimálne slušnosť tak podľa jej slov káže, aby o tom informovala.

Poslanci výboru dnes žiadali od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a predsedníčky ÚVO informácie o tendroch, ktoré sa realizujú prostredníctvom sporných regionálnych agentúr, ako aj návrhy opatrení do budúcnosti.

Podľa Kaliňáka bolo pri súťaži, ktorú vyhlásila ROA z Horných Plachtiniec problémom to, že nemal istotu, či o nej vedeli všetci možní uchádzači. Zároveň dodal, že v novele zákona o verejnom obstarávaní už rezort urobil, čo bolo potrebné, aby sa tomuto v budúcnosti predišlo. "Každý, kto má záujem obchodovať so štátom, bude informovaný. To sme už do nového zákona dali," zdôraznil minister.

Plánuje však hovoriť s mimovládnymi organizáciami o určení ďalších mantinelov pri obstarávaní. Ak by obec chcela obstarávať pre iné obce, mohla by. Pre iné rezorty by zase obstarávalo ministerstvo. "Aby nenastala situácia, že niekto podcení nejakú súťaž," dodal Kaliňák.

Táborská zároveň doplnila, že ÚVO eviduje podnet poslankyne Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) na kontrolu tendra z Horných Plachtiniec. "Kontrola sa momentálne pripravuje," podotkla. Až do jej skončenia sa však bližšie vyjadrovať nechce. Centrálne obstarávanie je však podľa Táborskej dobrou myšlienkou. "Treba tomu asi dať lepšie mantinely, aby sa to nezvrhlo do takých dimenzií, ako sa to možno teraz zvrhlo. Uvidíme po vykonanej kontrole," dodala Táborská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies