Banská Bystrica dnes oslavuje Deň Európy, koncertuje talentovaná Andy Lou + VIDEO

NETKY.SK • 10 Máj 2024, 10:00 • 2 min
Banská Bystrica dnes oslavuje Deň Európy, koncertuje talentovaná Andy Lou + VIDEO

V rámci 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie, ako aj v súvislosti s oslavou Dňa Európy, sa viaceré banskobystrické inštitúcie spojili s cieľom pripraviť podujatie zamerané na podporu myšlienky zjednotenej Európy a spolupráce.

slovakia

left justify in out

Dnes, v piatok 10. mája 2024, tak od 13:00 hod. až do večerných hodín Námestie SNP v Banskej Bystrici spojí viacerých dôležitých aktérov v oblasti medzinárodnej spolupráce na podujatí Európska Banská Bystrica – Stronger Europe in the world.

Program vyvrcholí koncertom talentovanej slovenskej speváčky a skladateľky Andy Lou, ktorá pôsobí v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici a oslavy uzavrie DJ Rasta.

Andrea Loužecká, ktorá vystupuje pod pseudonymom Andy Lou, je speváčka, textárka a hudobníčka, ktorá sa hudbe venuje už viac ako 16 rokov. Hrá na akordeón, gitaru, ukulele, spieva a píše vlastné texty. Je účastníčkou československej superstar 2020 a víťazkou autorskej speváckej súťaže Košický zlatý poklad 2020.

Vystúpi i s kapelou a fanúšikom sľubuje: „Predstavíme nový repertoár a aj piesne, ktoré ste ešte nemali možnosť počuť naživo. My sa tešíme a radi Vás uvidíme!“

Obyvatelia i návštevníci si budú môcť užiť zaujímavý kultúrny program a široké spektrum sprievodných aktivít. 

Cieľom je vyzdvihnúť prínos Európskej únie k rozvoju  slobody, demokracie, ochrane ľudských práv, k prosperite a stabilite európskych štátov, a zároveň zdôrazniť výhody, ktoré Slovensku, ako aj Banskej Bystrici prináša práve členstvo v rodine európskych demokratických štátov.

V stánkoch si návštevníci budú môcť vyskúšať interaktívne aktivity zamerané na európske témy, rôzne hry, kvízy, hlavolamy, pre deti sú pripravené tvorivé dielne. 

Zamestnanci Finančnej správy sa pod Hodinovou vežou postarajú o vytvorenie simulovaných hraníc s colnou búdkou, rampou a colníkmi v oficiálnych uniformách. Organizátori tým chcú návštevníkom pripomenúť obdobie, keď prechádzanie cez hranice jednotlivých európskych štátov nebolo samozrejmosťou.

Pre záujemcov bude pripravený Banskobystrický pas, na ktorý si budú môcť zbierať v informačných stánkoch pečiatky. Za 20 vyzbieraných pečiatok získajú „víza“ na Hodinovú vežu zdarma, ktoré budú môcť využiť do 31. mája 2024.

„Program chceme zatraktívniť aj kynologickými ukážkami poslušnosti a nasadenia špeciálne vycvičených služobných psov, ktoré sú schopné zaistiť pri záchytoch drogy, tabakové výrobky, predmety CITES ꟷ chránené druhy rastlín a živočíchov a pod.,“ dopĺňa Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva SR.

Najmenší si budú môcť vďaka Literárnemu a hudobnému múzeu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici vychutnať ukážku predstavenia Gašparkova cesta do Európy. Ukážka je z textu pôvodnej ľudovej hry, ktorú hrával náš ľudový bábkar Anton Anderle tak, ako ju hrával aj jeho otec, starý otec i stará mama.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: www.banskabystrica,sk, www.umb.sk. Foto: Andy Lou (Archív A.Lou/Instagram)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies