Táborská: Postavenie ÚVO ako nezávislého orgánu je treba ďalej budovať

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 15:23 • 2 min
Táborská: Postavenie ÚVO ako nezávislého orgánu je treba ďalej budovať

BRATISLAVA - Je potrebné ďalej budovať postavenie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ako nezávislého orgánu štátnej správy, proklientsky orientovaného a pozitívne vnímaného odbornou aj laickou verejnosťou. Uviedla to dnes na verejnom vypočutí vládou SR kandidátka na post predsedníčky ÚVO, doterajšia šéfka tohto úradu Zita Táborská.

slovakia

left justify in out

"Je nevyhnutné zamerať sa na podporu nových inštitútov v procese obstarávania, ako sú inovácie, veda a výskum, trhové konzultácie, sociálne aspekty a tzv. zelené verejné obstarávanie. Podpora centrálneho a spoločného obstarávania je pre mňa ďalšou prioritou v riadení úradu. Mojim cieľom je naďalej posilňovať preventívne pôsobenie úradu. Osobne sa budem zasadzovať o spravodlivé rozhodovanie, ktoré musí intenzívnejšie podporovať získanie zákazky podľa princípu najlepšia hodnota za peniaze," priblížila.

 

Podľa Táborskej je nevyhnutné zamerať sa na princípy verejného obstarávania. "Pod mojim vedením budú formálne aspekty rozhodovania potláčané stále viac a viac do ústrania. Výstupy úrady budú zverejňované na jeho stránkach a budú verejnosti jednoduchšie dostupné," avizovala.

 

"Mám ambíciu, aby sa úrad stal rešpektovaným nie vďaka represívnym pôsobeniam, ale zásluhou ex ante pôsobenia alebo prevencie. Som presvedčená, že je potrebné v prvom rade poskytnúť informácie, štandardizované materiály, dokumenty a formuláre, ktoré budú viesť k procesom verejného obstarávania tých, ktorí budú súťažiť a zadávať zákazky čestne," poznamenala.

 

Na druhom mieste musí byť podľa súčasnej šéfky ÚVO precízna a spravodlivá dohľadová činnosť úradu. "Ďalšou kľúčovou úlohou je zavedenie elektronizácie vo verejnom obstarávaní. Celý proces verejného obstarávania musí byť plne elektronizovaný, prispeje to k zníženiu administratívnej náročnosti," povedala. Úrad bude podľa jej slov v záujme poznania potrieb trhu budovať analytické kapacity.

 

"Pri čerpaní európskych prostriedkov som za zavedenie účinnej a efektívnej kontroly procesov verejného obstarávania. Tým sa vnesie do týchto procesov právna istota, zvýši sa záujem o čerpanie prostriedkov z fondov a prispeje to k posilneniu právneho vedomia," spresnila Táborská.

 

Centrálne obstarávanie je podľa nej spôsob, ako administratívne zjednodušiť procesy, dosiahnuť benefity a množstevné zľavy. "Mojim cieľom je podpora budovania centrálnych obstarávacích autorít, ktoré by ponúkali svoje služby ako centrálne obstarávacie organizácie," doplnila. Úrad podľa nej chce hľadať podporu a riešenia pre najmenej rozvinuté regióny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies