Sýrske jednotky za pomoci Hizballáhu postúpili na fronte južne od Damasku

NETKY.SK • 11 Február 2015, 15:14 • 2 min
Sýrske jednotky za pomoci Hizballáhu postúpili na fronte južne od Damasku

BEJRÚT - Sýrske vládne jednotky a príslušníci oddielov libanonského hnutia Hizballáh obsadili dnes niekoľko miest a dedín v oblasti južne od sýrskej metropoly Damask.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes sýrske štátne médiá, ako aj ľudskoprávni aktivisti s tým, že vládne sily postúpili v oblasti ležiacej na okraji Izraelom okupovaných Golanských výšin.
     

Cieľom protiútoku vládnych síl je obsadiť oblasti kontrolované doteraz jednotkami sýrskej opozície a príslušníkmi Frontu an-Nusra, napojenému na teroristickú sieť al-Káida, ktorým sa nedávno podarilo priblížiť k hlavnému mestu Damask - bašte prezidenta Bašára Asada.
     

Po tom, ako vládne sily na sklonku vlaňajšieho roku prišli o rozsiahle časti územia v regióne Kunajtra v blízkosti Golanských výšin, dnes sýrska štátna televízia a satelitná televízia al-Manár informovali, že vládne jednotky dobyli mesto Dajr al-Adás a dedinu Dajr Makir, ako aj oblasti Tal al-Arús a Tal as-Sarja. 
     

Povstalecké velenie však neskôr poprelo dobytie Dajr al-Adásu s tým, že vládne sily tam síce prenikli, čo štátna televízia odvysielala v priamom prenose, ale potom sa pod tlakom povstalcov stiahli.
     

Podľa hovorcu južného frontu opozičnej Sýrskej slobodnej armády povstalci v bojoch zabili alebo zranili asi 200 vládnych vojakov a zničili najmenej 13 tankov. Tieto informácie sa však nepodarilo potvrdiť z nezávislých zdrojov.
     

Podľa šéfa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámího Abdala Rahmána operáciám vládnych síl velilo hnutie Hizballáh. Podľa Rahmána ich cieľom zrejme je dobyť oblasti v blízkosti Golanských výšin a vytvoriť pásmo pod kontrolou Hizballáhu.
     

Proiránske libanonské šiitské hnutie Hizballáh bojuje v sýrskej vojne po boku síl verných prezidentovi Bašárovi Asadovi. Izraelskí predstavitelia Irán obviňujú, že sa prostredníctvom Hizballáhu snaží vytvoriť svoju baštu v južnej Sýrii, aby odtiaľ podnikal útoky proti židovskému štátu. Hizballáh tieto dohady popiera.
     

V uplynulých mesiacoch Izrael útočil na území Sýrie už niekoľkokrát - naposledy v polovici januára, keď pri útoku izraelských vrtuľníkov v sýrskej časti Golanských výšin prišiel o život aj generál iránskych Revolučných gárd Mohammad Alláhdádí. Vlani Izrael podnikol v oblasti viacero útokov v snahe zabrániť dodávkam zbraní pre Hizballáh, z čoho je obviňovaný práve Irán.
     

Izrael a Sýria sa o Golanské výšiny sporia takmer päť desaťročí. Izrael dobyl väčšinu tohto územia s rozlohou zhruba 1150 kilometrov štvorcových v šesťdňovej vojne v roku 1967 a anektoval ho v roku 1981.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies