Sýrske chemické zbrane budú možno zničené na mori

NETKY.SK • 20 November 2013, 06:23 • 2 min
Sýrske chemické zbrane budú možno zničené na mori

AMSTERDAM/NEW YORK - Sýrske chemické zbrane by mohli byť spracované a zničené na mori. Uviedli to v utorok zdroje oboznámené s priebehom diskusií v Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá je poverená zneškodnením toxického arzenálu. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Štyri dni po tom, čo Albánsko odmietlo žiadosť Spojených štátov, aby sa na jeho území likvidovali sýrske chemické zbrane, západní diplomati a predstaviteľ OPCW v holandskom Haagu uviedli agentúre Reuters, že OPCW skúma možnosť uskutočniť likvidáciu na mori, na lodi alebo na ropnej plošine v pobrežných vodách.

Predstaviteľ medzinárodnej organizácie potvrdil takéto úvahy a zdôraznil, že rozhodnutie ešte nepadlo. "Teraz je známe len to, že technicky to je uskutočniteľné," povedal. Nezávislí odborníci uviedli, že hoci iné štáty - predovšetkým Japonsko - už likvidovali chemické zbrane na mori, zrealizovanie takejto obrovskej a zložitej operácie na vode by bolo bezprecedentné.

Organizácia však zvažuje aj túto možnosť, keďže rovnako ťažké by bolo zneškodniť vyše 1000 ton materiálu priamo v Sýrii uprostred občianskej vojny a navyše, vlády vrátane albánskej nie sú ochotné podujať sa na takúto úlohu. Napríklad Albánsko čelilo protestom verejnosti, ktorá odmietala návrh likvidovať arzenál na albánskom území.

"Prebiehajú diskusie o zničení chemických zbraní na lodi," povedal jeden americký predstaviteľ Reutersu. Sýrsky prezident Bašár Asad súhlasil, že sa pridá k celosvetovému zákazu chemických zbraní, keď Washington pohrozil leteckými útokmi na Sýriu. Vyhrážka nasledovala po obrovskom augustovom útoku plynom sarin na územie ovládané povstalcami, z ktorého však vláda v Damasku obvinila svojich nepriateľov.

Inšpektori OPCW skontrolovali Sýriou deklarovaných 1300 ton sarinu, horčičného plynu a ďalších materiálov. Minulý týždeň organizácia rozhodla, že väčšina smrtiaceho materiálu bude vyvezená do zahraničia do konca tohto roka a zničená bude do polovice roka 2014.

Japonsko pred niekoľkými rokmi zničilo stovky chemických bômb v zariadení v pobrežných vodách. Japonská munícia bola hotovým výrobkom, a tak nevyprodukovala kvapalný odpad, uviedol nezávislý špecialista na ničenie chemických zbraní Ralf Trapp. Väčšina sýrskych zásob je však v podobe "prekurzorov", ktoré sa uskladňujú pre prípad, že sa z nich neskôr vyrobia chemické zbrane. Spaľovanie prekurzorov - alebo ich neutralizácia pomocou iných chemikálií pri procese známom pod názvom hydrolýza - by vyprodukovalo obrovské množstvá toxických kvapalín. Trapp dodal, že by preto vznikol problém so znečistením životného prostredia, ktorým sa bude treba zaoberať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies