Sýrska vládna armáda podnikla nálet na pozície Islamského štátu pri Dajr az-Zaure

NETKY.SK • 18 September 2016, 19:46 • 2 min
Sýrska vládna armáda podnikla nálet na pozície Islamského štátu pri Dajr az-Zaure

DAMASK - Sýrska vládna agentúra SANA dnes informovala, že lietadlá vládnych síl dnes v oblasti Dajr az-Zaur podnikli nálety na ozbrojencov džihádistickej organizácie Islamský štát (IS/Dáiš), pričom desiatky z nich zabili.

slovakia

left justify in out

Opozičné Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však súčasne uviedlo, že islamistom sa podarilo zostreliť jednu z vládnych stíhačiek typu MiG. Pilot prišiel o život.

 

Velenie sýrskej armády sa zatiaľ k tejto správe nevyjadrilo. Nemenované zdroje sýrskej vládnej armády však zostrelenie lietadla potvrdili.

 

Stíhacie lietadlo bolo zostrelené dnes v skorých ranných hodinách protilietadlovou raketou, ktorú islamisti - spolu s ďalšou výzbrojou - ukoristili vo vládnych muničných skladoch, vysvetlila agentúra DPA.

 

V Sýrii je od pondelka večera vyhlásené prímerie, ktoré sprostredkovali USA a Rusko. Prímerie sa však nevzťahuje na jednotky IS a ozbrojencov napojených na teroristickú sieť al-Káida.

 

Trvanie prímeria ohrozil incident zo soboty večera, keď lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície pri Dajr az-Zaure omylom zaútočili na pozície sýrskej vládnej armády. Ich nálety si podľa najnovšej bilancie SOHR vyžiadali najmenej 90 obetí na životoch, vyvolali veľké napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a USA a ohrozili aj prímerie ako také.

 

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer informovalo, že práve nálet spojeneckých lietadiel v oblasti Dajr az-Zaur pomohol jednotkám Dáišu v ich postupe. Neskôr sa však objavila informácia, že sýrske vládne jednotky dobyli stratené pozície späť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies