Sýrska provincia Idlib musí byť podľa Iránu očistená od teroristov

NETKY.SK • 3 September 2018, 17:11 • 2 min
Sýrska provincia Idlib musí byť podľa Iránu očistená od teroristov

DAMASK - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v pondelok na začiatku svojej návštevy Damasku uviedol, že sýrska provincia Idlib "musí byť očistená od teroristov" a celá sa musí vrátiť pod kontrolu vlády.

slovakia

left justify in out

Jeho vyjadrenia zazneli v čase, keď sa sýrske sily a ich spojenci pripravujú na útok v Idlibe, poslednej bašte protivládnych povstalcov v krajine.

 

"Sýrska územná integrita by mala byť ochránená a všetky kmene a skupiny by ako jedna spoločnosť mali začať s procesom obnovy a utečenci by sa mali vrátiť do svojich domovov," uviedol Zaríf.

 

Stretol sa so sýrskym ministrom zahraničných vecí Walídom Mualimom, ktorý sa práve vrátil z Moskvy, a neskôr má na programe stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

 

Zarífova návšteva prichádza niekoľko dní pred tým, ako by sa mali lídri Iránu, Turecka a Ruska stretnúť v Iráne, aby prediskutovali situáciu v Idlibe, pripomína agentúra AP.

 

Rusko a Irán pôsobia v sýrskej občianskej vojne ako hlavní vojenskí podporovatelia vlády v Damasku, spolupracujú však s Tureckom, ktoré podporuje sýrsku opozíciu, na udržiavaní bezpečných zón pre civilistov.

 

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura odhaduje, že medzi obyvateľmi Idlibu je až 1,4 milióna Sýrčanov, ktorí v súvislosti s vojnou už raz opustili svoje bydlisko. Provincia sa nachádza pri hranici s Tureckom, ktoré však odmieta prijať novú vlnu utečencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies