Sýrska opozícia bude rokovať s Iránom, Ruskom a Tureckom o prímerí v Sýrií

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 11:04 • 2 min
Sýrska opozícia bude rokovať s Iránom, Ruskom a Tureckom o prímerí v Sýrií

ASTANA - Zástupcovia sýrskej ozbrojenej opozície predsa len pricestujú do kazašskej Astany a budú tam vo štvrtok rokovať s expertmi z Iránu, Ruska a Turecka - krajinami, ktoré sú garantmi dodržiavania dohody o prímerí v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Interfax o tom dnes v Astane informoval hovorca kazašského ministerstva zahraničných vecí Anuar Žajnakov. Dodal, že zástupcovia severného a južného frontu v Sýrii pricestujú do Astany v noci na štvrtok. Spresnil, že svoju cestu do Astany už potvrdili.

 

V utorok pritom zdroje blízke sýrskej opozícii uviedli, že jej predstavitelia nielen neodcestujú do Astany, ale spochybňujú aj svoju účasť na piatom kole rokovaní medzi sýrskou opozíciou a sýrskou vládnou delegáciou, ktoré sa má konať ešte v marci v Ženeve.

 

Neskôr sa predstaviteľ opozície, plukovník Slobodnej sýrskej armády (FSA) Fáris Bábiš, pre Interfax ako príčinu neúčasti opozičnej delegácie na rokovaniach v Astane uviedol bombardovanie povstaleckých pozícií a civilistov ruským letectvom.

 

Ruská strana v reakcii vyjadrila ľútosť nad neúčasťou opozičnej delegácie, ktorú však súčasne obvinila, že údajné ruské nálety jej poslúžili len ako zámienka. Vedúci ruskej delegácie na rokovaniach a splnomocnenec ruského prezidenta pre Sýriu Alexandr Lavrenťjev upozornil, že účasť sýrskej opozície na rokovaniach v Astane by možno viedla k tomu, že "proces (urovnania konfliktu) by napredoval rýchlejšie v ich prospech".

 

Dodal súčasne, že v tom čase avizovaná neprítomnosť opozičnej delegácie na schôdzke nazvanej Astana-3 nebude mať vplyv na rokovací proces. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov sa podľa agentúry Sinchua vyjadril, že režim prímeria v Sýrii je vo všeobecnosti stabilizovaný, dochádza síce k jeho porušovaniu, ale nie vo veľkom rozsahu.

 

Tretie okolo rokovaní o Sýrii sa v Astane začalo v utorok. Schôdzka má formu bilaterálnych a multilaterálnych rokovaní. Plenárne zasadnutie sa má konať dnes. Do Astany boli ako pozorovatelia pozvaní aj predstavitelia OSN, USA a Jordánska. Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v Astane nie je. Delegáciu OSN vedie Miloš Strugar.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies