Sýria začala posielať detaily o svojom chemickom arzenáli

NETKY.SK • 20 September 2013, 18:41 • 2 min
Sýria začala posielať detaily o svojom chemickom arzenáli

HAAG - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW ) uviedla, že Sýria začala posielať detaily o svojom arzenáli ako súčasti americko-ruskej dohody na jeho zneškodnenie.

slovakia

left justify in out

Organizácia so sídlom v Haagu dodala, že očakáva ďalšie detaily od Sýrie v nasledujúcich dňoch a zároveň bez udania dôvodu odložila svoje stretnutie plánované na nedeľu. Počas neho sa chcela jej výkonná rada zaoberať časovým plánom na "elimináciu sýrskych chemických zbraní". Damask mal celý zoznam svojich chemických zbraní pôvodne odovzdať do soboty. Na základe americko-ruskej dohody má byť sýrsky chemický arzenál zničený do polovice roka 2014.

„Dostali sme časť požadovaných informácií a očakávame ďalšie,“ povedal hovorca OPCW. Podľa jeho slov je ich veľa a momentálne sa prekladajú. Aké detaily však obsahujú, odmietol uviesť.

Spojené štáty obviňujú režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada z augustového útoku pri Damasku, pri ktorom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska. Na základe neho sa majú sýrske chemické zbrane dostať pod medzinárodnú kontrolu a následne zničiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies