Sýrčan, ktorého zadržala nemecká polícia, možno absolvoval výcvik v tábore IS

NETKY.SK • 11 Október 2016, 19:13 • 2 min
Sýrčan, ktorého zadržala nemecká polícia, možno absolvoval výcvik v tábore IS

BERLÍN - Sýrčan Džábir Bakr, zadržaný pre podozrenie z prípravy teroristického útoku zrejme na niektoré z letísk v Berlíne, opustil na jar na niekoľko mesiacov Nemecko a naspäť sa vrátil iba na sklonku augusta.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na zdroje z radov vyšetrovateľov o tom informovalo dnešné vydanie periodika Die Welt. Podľa rovnakého zdroja je v súčasnosti predmetom preverovania, či sa z Turecka, kde zrejme bol v spomínanom čase, nepremiestnil do Sýrie a neabsolvoval tam výcvik v niektorom z táborov Islamského štátu (IS). V hľadáčiku nemeckých bezpečnostných zložiek sa ocitol už krátko po návrate do Nemecka, v polovici septembra.

 

Sýrčan, ktorý uspel v Nemecku so žiadosťou o azyl, bol naposledy prihlásený v severosaskom Eilenburgu, odkiaľ sa však podľa informácií susedov odsťahoval už pred asi rokom. Po návrate z Turecka do Nemecka hľadal nový byt v Sasku, pričom žiadal o pomoc aj iných žiadateľov o azyl, ktorých dôveru si však nezískal. Údajne mal pri sebe podozrivo mnoho peňazí v americkej mene.

 

Politici strán únie CDU/CSU volajú v súvislosti s kauzou čoraz silnejšie po komplexnej lustrácii všetkých utečencov, aj tých, ktorí sú už na území Nemecka, a to za účasti spravodajských služieb. Politici z radov koaličnej SPD, ale aj opozičných Zelených a strany Ľavica varujú naopak pred paušálnym podozrievaním ľudí na úteku. Už teraz, ako upozorňujú, majú tajné služby v prípade podozrenia prístup k chúlostivým osobným údajom žiadateľov o azyl.

 

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov medzičasom v Norimbergu informoval, že na rozdiel od doterajšej praxe bude o každom odhalenom falošnom cestovnom pase žiadateľov o azyl informovať políciu, doteraz tieto informácie poskytoval iba príslušným krajinským migračným orgánom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies