Bolo jej súdené zažiariť, avšak nešťastia sa nezbavila. Tajomná a odmeraná, za slávu bola zodpovedná jej hlava a vydať sa nechcela. Čo skrývala Greta Garbo?

NETKY.SK • 9 December 2022, 11:00 • 2 min
Bolo jej súdené zažiariť, avšak nešťastia sa nezbavila. Tajomná a odmeraná, za slávu bola zodpovedná jej hlava a vydať sa nechcela. Čo skrývala Greta Garbo?

Talentu mala nakvapkaného požehnane, krásou vyčnievala tak, že sa o nej vraví ako o jednej z najpôvabnejších žien vôbec, veď ohúrila svet. Ohúrila i Hollywood, bol by jej odprisahal večnú oddanosť, ale ona sa rozhodla odmietnuť ho, napila sa slávy a potom ju vrátila a viac ju nechcela. Greta Garbo bola už raz taká, škoda, že jej hlas už zanikol a jej kroky na zemi nie sú, ale príbeh zostal.

slovakia

left justify in out

Narodila sa v Štokholme a s rodičmi sa jej podarilo vypestovať si mimoriadne silný vzťah, čo je aj dobre, tak by to malo byť. Avšak v jej prípade to spôsobilo aj šarapatu, alebo lepšie napísané, tam, kde je veľa citu, má, žiaľ, otvorené dvere aj veľká bolesť. Greta si ju zažila ako 14-ročná, keď jej ocko zahynul a táto udalosť, tragická za každých okolností a v každej rodine, ju poškriabala a udupala.

 

Zlosť

 

Zlostila sa, trápila ju otázka, prečo je svet nespravodlivý, lebo keby spravodlivý bol, nediali by sa také veci, ockovia by nezomierali. Nik jej to nevedel vysvetliť, veď aj dospelí v tom tápajú a odpovede nemajú, ale ona bola v problematickom veku, v takom, v ktorom je viac vášne, viac bojov, viac neporozumenia. A keďže si nedokázala dať rady, jednoducho sa smrti pomstila tak, že ukončila štúdium. Áno, ako 15-ročná nezasadala do lavice so spolužiakmi a nezaoberala sa róbami na večierok, ale sa zamestnala. Najskôr by ste ju našli ako pomocníčku v kaderníctve, ale nejako vycítila, že tadiaľ cesta nepovedie, nepáčilo sa jej to. Nuž sa pobrala ďalej, dúfajúc, že ďalšie zamestnanie, ktoré si, mimochodom, zohnala v obchodnom dome, jej bude viac vyhovovať. A tak sa to celé začalo.

 

Modelka

 

Predávala, obsluhovala zákazníkov priamo tam, ale aj tovar nosila do domácností. A raz, niekto by to nazval náhodou, niekto zásahom osudu, bolo treba urobiť fotografie, nech sa nové klobúky dobre vynímajú. A toto bude vyznievať trošilinku úsmevne, ale nejako nebola nijaká hlava, ktorá by sa na to hodila, pravda, až na hlavu Grety Garbo. Ona zapózovala a stala sa z nej modelka. Fotila letáky, aj v reklame sa mihla, a jeden režisér sa na ňu zadíval, čosi v nej videl, čosi pozoruhodné a ponúkol jej menšiu úlohu vo filme. A ona sa upokojila, konečne pochopila, kam asi patrí, hlboko na ňu filmové dianie zapôsobilo, a tak urobila to, čo musela, dala výpoveď a vrátila sa do školy. Aby študovala herectvo.

 

Úspech

 

Počas štúdia sa zoznámila s režisérom, o ktorom prehlasovala, že je jej druhým otcom a práve on ju dosadzoval, film jej otváral náruč a pozýval ju čoraz viac a viac na výslnie. A ona s radosťou prijala pozvanie, hrala vo filmoch a zaľúbila sa do hereckého kolegu Johna Gilberta. Najskôr sa o ich vzťahu len klebetilo, ale keď sa k nemu napokon aj presťahovala, bolo jasné, že nejde len o povedačky, ale o skutočný vzťah. John ich zblíženie mienil potvrdiť ešte viac, požiadal ju o ruku a ona povedala áno, ale svadobné zvony sa nerozozvučali. V poslednej chvíli totiž všetko odvolala, a venovala sa viac kariére. Kariére, ktorá jej okrem zisku a obdivných pohľadov prinášala občas aj bolesť, trpela depresiami, bola obmedzovaná a nešťastná.

 

Hollywood

 

V Hollywoode sa len ukázalo, ako veľmi je nadaná, ani koniec éry nemého filmu ju nepoložil na kolená. Naopak, bohatla, aj si viac dovoľovala, keď povedala, že si neželá hrať s týmto hercom, spoločnosť zatancovala podľa jej pískania a preobsadili ho. Jej požiadavky boli občas drzé, teda pre niekoho iste, ale nech už si tvorcovia filmu mysleli čokoľvek, neodvážili sa jej odporovať. Vyhrážala sa, že Hollywood opustí, ak jej čosi zamietnu a oni si boli vedomí, že všetko je v jej rukách.

Mala len 36 rokov, keď dala definitívne zbohom filmu a žiadne prehováranie ju neobmäkčilo. Skúšali to vtedy, skúsili to aj po skončení druhej svetovej vojny, ale ona sa zakaždým vyjadrila záporne. Že nie, že je všetko iné a že sa viac pred kameru nepostaví. Že je koniec.

 

V ústraní

 

O Grete Garbo kolovali reči, mohla za to jej záhadnosť, jej tajomstvá a akýsi odmeraný prístup. Dobrovoľne si vybrala samotu, nevydala sa, nik nevie s istotou povedať prečo, či nikoho neľúbila tak vrúcne, či ľúbila až príliš, či jednoducho len priveľmi smútila za chýbajúcim rodičom. Málokedy ju bolo vidieť, a ak predsa vyšla von, tak jej nechýbali tmavé okuliare a oblečená bola v jednoduchých šatách, vôbec nie noblesných. Zdá sa, že šťastne nežila a ani šťastná nezomrela, svoje tajnosti si odniesla na druhý svet, odpočívajú v pokoji a čakajú, či raz niekto príde, kto ich vynesie na svetlo sveta alebo je im súdené naveky spať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies