Syn protektora Heydricha pomôže s opravou zámku v Panenských Břežanoch

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 12:58 • 2 min
Syn protektora Heydricha pomôže s opravou zámku v Panenských Břežanoch

Syn protektora Heydricha pomôže s opravou zámku v Panenských Břežanoch

slovakia

left justify in out

img

Heider Heydrich, syn nacistického protektora, chce opraviť zámok v Panenských Břežanoch neďaleko Prahy - v objekte, kde za vojny býval s matkou a so súrodencami, by mohlo vzniknúť múzeum alebo pamätník odboja, napísalo dnes internetové vydanie českého denníka Mladá fronta DNES.
      Syn Reinharda Heydricha pri nedávnej návšteve schátraného zámku obci ponúkol, že zoženie peniaze na jeho rekonštrukciu. "Mal som tú možnosť rokovať s Heiderom Heydrichom, aby sa zámok uviedol do pôvodného stavu. A on ponúkol pomoc zohnať peniaze, napríklad cez EÚ," povedal pre Radiožurnál starosta obce Libor Holík.
      Podľa neho by v zámku mohlo vzniknúť múzeum či pamätník národného odboja. Obec bude s Heydrichom naďalej rokovať. Teraz v zámku sídli výskumný ústav a majiteľ rozsiahlej budovy nemá na opravu peniaze.
      Syn bývalého ríšskeho protektora býval v Panenských Břežanoch s matkou a so súrodencami až do konca druhej svetovej vojny. V súčasnosti žije s manželkou v Nemecku. Jeho otec patril k najmocnejším činiteľom Tretej ríše. Vo funkcii zastupujúceho ríšskeho protektora zaviedol voči Čechom tvrdé represie. Zomrel v júni 1942 na následky atentátu.
      Pamätník odboja môže vzniknúť i v ďalšom miestnom zámku, kde za vojny býval protektorov tajomník K.H. Frank. V ňom už celé roky funguje domov pre seniorov, ktorý chce Stredočeský kraj presťahovať do Berouna. Predstavitelia obce Panenské Břežany s tým však nesúhlasia, uzatvára spravodajský server iDNES.cz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies