Svitko si triumfom v Tunisku urobil chuť na Rely Dakar

NETKY.SK • 18 November 2013, 15:23 • 2 min
Svitko si triumfom v Tunisku urobil chuť na Rely Dakar

BRATISLAVA - Jeden z najúspešnejších slovenských motocyklových jazdcov Štefan Svitko sa začiatkom budúceho roka už piatykrát predstaví na najnáročnejšej motoristickej súťaži - na 36. ročníku Rely Dakar, ktorá sa v januári 2014 pôjde v Argentíne, Bolívii a v Čile (5. - 18. januára 2014).

slovakia

left justify in out

Bolívia bude štvrtou juhoamerickou krajinou, kam zavíta konvoj tejto prestížnej súťaže po presune tradičného afrického dobrodružstva po roku 2009 (Argentína, Čile, Peru, Bolívia). Tentoraz však v Bolívii pôjdu dve etapy iba motocyklisti a štvorkolky, kým automobily a kamióny vynechajú jazdu po území spomenutej juhoamerickej krajiny z logistických a "geografických" dôvodov.

"V Bolívii na nás čakajú terény, ktoré sú veľmi podobné našim v Európe. Etapy by mali viesť vo vysokej nadmorskej výške v zalesnenom prostredí. To nemám rád, pretože stromy a kríky mi pri jazde bránia vo výhľade a neviem, čo ma čaká za najbližšou zákrutou. Pri jazde
do ´neznáma´ nemám rád prekážky pred sebou. Radšej jazdím po púštnom otvorenom priestore, kde mám prehľad o tom, čo sa deje predo mnou," povedal 31-ročný rodák z Oravy na margo aktuálnej novinky v programe budúcoročnej edície Rely Dakar.

Štvornásobný účastník spomenutej rely uviedol, že ďalšie novinky okolo Rely Dakar 2014 sa už bytostne dotýkajú jeho tímu a jeho technickej podpory. Svitko, ktorý z doterajších štyroch ročníkov úspešne dokončil dva (2010: 13. miesto a najlepší nováčik súťaže, 2012: 5. miesto, pozn.), sa po mnohých rokoch spolupráce rozhodol omladiť svoj "dvojčlenný minitím". Funkciu jeho mechanika namiesto tradičného Františka Hostinského bude tentoraz plniť Marek Meško, ktorý ho sprevádzal aj na nedávnej El Chott Rallye 2013 v Tunisku. Najlepší nováčik súťažného ročníka Rely Dakar 2010 nedávnu vyhral 12-etapovú dakarskú generálku v Tunisku a zo severu Afriky si priniesol dovedna tri trofeje. Odchovanec žaškovského motokrosu vyhral v Tunisku kategóriu moto, najúspešnejší bol aj v triede enduro a zaslúžene mu patrila aj cena za celkové prvenstvo. V konečnom poradí mal pred svojimi rivalmi až trojhodinový náskok.

"Víťazstvo v Tunisku ma pred odchodom na Rely Dakar psychicky vzpružilo a povzbudilo. Aj keď som necestoval do Tuniska s cieľom vyhrať túto rely, úspech v tejto súťaži ma potešil. Presvedčil som sa, že fyzicky i ´logisticky´ som tento rok prichystaný veľmi dobre. Do silvestrovského odchodu za oceán mám k dobru ešte viac ako mesiac, určite ešte popracujem na mojej jazdeckej kondícii," tvrdil Štefan Svitko, ktorý svoju vylepšenú motorku KTM v týchto dňoch už chystá na dlhú cestu do Argentíny. Do francúzskeho prístavu Le Havre ju musí presunúť 21. novembra, po krátkej technickej kontrole na francúzskom pobreží ju naloží na loď do Argentíny.

"Tento týždeň idem na dva dni do Prahy, aby sme ešte dotiahli detaily našej vzájomnej spolupráce s českým tímom SP Moto Team, s ktorým budem fungovať počas Dakaru 2014," povedal v pondelok na stretnutí s novinármi Štefan Svitko a pokračoval: "V českom tíme jazdí David Pabiška, ktorý Rely Dakar absolvoval doteraz už sedemkrát. Budeme úzko spolupracovať, lebo kým ja mám teraz iba jedného mechanika, David bude mať na Dakare k dispozícii desaťčlenný podporný tím. Dali sme sa dokopy, vo väčšom kolektíve nám bude veselšie a viac ľudí nám môže v prípade núdze aj viac pomôcť. Táto naša česko-slovenská spolupráca na Dakare sa možno časom ešte rozšíri, neskôr sa bude o úspech na tejto súťaži usilovať pravdepodobne spoločný česko-slovenský kolektív v oveľa silnejšej jazdeckej zostave."

V obdobnom duchu o možnej česko-slovenskej spolupráci na Dakare na stretnutí v Bratislave rozprával aj hovorca Slovnaftu Anton Molnár, ktorý zdôraznil, že Štefan Svitko bude opäť súťažiť vo farbách Slovnaft Team-u. Zástupca tejto firmy zdôraznil, že Svitko je prvým slovenským jazdcom, ktorý dokončil túto prestížnu súťaž hneď pri svojej historickej premiére a obsadil cenné 13. miesto. O rok neskôr musel zo súťaže pre technické problémy odstúpiť už v 8. etape. Pri tretej účasti si vybojoval v Južnej Amerike výborné 5. miesto, hoci posledné dve etapy išiel s vážne zraneným ramenom. Tento rok v januári nedokončil juhoamerické dobrodružstvo, stopku mu opäť vystavilo bolestivé zranenie ruky.

"Hoci nie som poverčivý človek, ale ak som prvý štart premenil na 13. miesto, druhý rok som nedokončil, tretíkrát na Dakare som bol piaty a štvrtú účasť mi prekazilo zranenie ruky, tak teraz mi to vychádza opäť na dokončenie ročníka... Aspoň tak mi velí tradícia," povedal pre agentúru SITA Štefan Svitko, ktorý zdôraznil, že motocyklová časť Rely Dakar sa počas ostatných ročníkov zrýchlila a medzi kandidátov na celkové prvenstvo pribudli ďalší adepti.

"Na budúci rok to už nebude iba o súperení dvoch - troch jazdcov, nech sú akokoľvek dobrí, lebo už vyskočili aj iní pretekári. Dakar medzi motocyklistami sa čoraz viac výkonnostne vyrovnáva. Preto budem rád, keď 18. januára zdravý prídem do cieľa v čilskom meste Valparaiso. Necelé dva mesiace pred štartom nemám prehnané ambície, už viem, čo všetko môže ovplyvniť umiestnenie na tejto súťaži. Skutočne budem rád, keď sa z Južnej Ameriky vrátim celý a zdravý," dodal Štefan Svitko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies