BRATISLAVA - Chuťovky, jednohubky a chlebíčky slúžia na maškrtenie, ale rovnako tak dokážu zažehnať malý hlad či byť vhodnou protiváhou dobrého pitia. Mnohé sa navyše dajú pripraviť aj počas osláv či pri stretnutí s priateľmi.
Diabolské vajcia
Suroviny:
10 ks vajce, 1 PL horčica, 1 PL olivový olej, 1 KL čili pasta, soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika
Postup:
Vajíčka vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme ich na tvrdo (zhruba 11 minút). Uvarené vajcia vložíme do studenej vody a keď vychladnú ošúpeme ich. Potom ich ešte vložíme aspoň na 30 minút do chladničky, aby úplne vychladli a nerozpadávali sa si pri krájaní. Vajcia potom pozdĺžnym rezom prepolíme a z každej polovice lyžičkou vydlabeme žĺtka. Žĺtky poučíme v miske a primiešame k nim horčicu, olej, čili pastu, soľ a korenie. Žĺtkovú zmes ochutnáme a prípadne ešte dochutíme. Ak sa nám zdá moc tuhá môžeme ju zriediť troškou mlieka. Nakoniec naplníme bielkové polovice žĺtkovým krémom a uložíme do chladničky, kým ich nebudeme servírovať. Tesne pred servírovaním ich poprášime mletou paprikou. Žĺtkovú zmes môžeme pripraviť podľa vlastných preferencií napríklad s kečupom, rozmixovaným avokádom, hummusom, zmäknutým maslom alebo pretlačeným cesnakom.
Bagetky s figami a nátierkou z mascarpone
Suroviny:
2 ks bageta, 250 g Mascarpone, 1 PL med, 2 strúčiky cesnak, 10 ks čerstvé figy, soľ, korenie, tymian
Postup:
Mascarpone vymiešame s medom a pridáme pretlačený cesnak. Nátierku dochutíme soľou, korením a prevoniame sušeným tymianom. Kolieska čerstvej bagety potrieme nátierkou a dozdobíme štvrtinami alebo polovicami fíg.
Celozrnné chlebíčky s avokádom a lososom
Suroviny:
10 plátkov celozrnný sendvič, 2 ks avokádo, 200 g tavený syr, 1 PL horčica, 200 g údený losos, citrón, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Z každého plátku sendviča vykrojíme dva kruhy pomocou pohára. V miske vidličkou rozmačkáme avokáda a syr. Zmes dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Nátierkou natrieme sendvičové kolieska. Na každý chlebíček potom položíme plátok lososa a ešte jemne pokvapkáme citrónovou šťavou.
Salámové jednohubky s hummusom
Suroviny:
10 plátkov sendvičový chlieb, 200 g hummus, suchá saláma, prosciutto, šunka...
Postup:
Z plátkov sendviča odkrojíme kôrku. Každý plátok potom rozrežeme ostrým nožom na štyri časti (malé štvorčeky). Kúsky pečiva natrieme hummusom.
Uhorkové jednohubky s údeným lososom
Suroviny:
losos údený, 2 ks šalátová uhorka, 1 ks paprika červená
Postup:
Uhorku nakrájame na širšie kolieska. Ozdobíme údeným lososom v tvare ružičiek a vykrajovanými tvarmi z červenej papriky.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies