Sviatky obmedzia rozhodovanie slovenských súdov na tri týždne

NETKY.SK • 28 December 2015, 11:22 • 2 min
Sviatky obmedzia rozhodovanie slovenských súdov na tri týždne

BRATISLAVA – Súdy počas tohoročných vianočných a novoročných sviatkov nemajú prázdniny. Ich rozhodovacia činnosť je však utlmená. Obdobie, keď pojednávajú v zníženej miere, trvá tri týždne.

slovakia

left justify in out

„Súdy budú počas sviatkov pracovať v nezmenenom režime,“ informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Podľa jej slov budú zabezpečovať služby tak, aby boli dodržané všetky lehoty. Medzi naliehavé prípady patrí rozhodovanie o väzbe, či o predbežné opatrenia týkajúce sa maloletých detí.

 

Na všetkých 54 okresných súdoch by sa počas tohto týždňa malo uskutočniť spolu 616 pojednávaní. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej stránke poskytuje ministerstvo spravodlivosti. V pracovnom týždni pred Vianocami (od 14. do 19. decembra) sa tu uskutočnilo desaťkrát viac - až 6718 pojednávaní.

 

V zníženej miere rozhodovali prvostupňové súdy už počas vianočného týždňa (od 21. do 26. decembra). Na programe mali 1014 pojednávaní. V sviatočnom režime budú i na budúci týždeň. Od 4. do 9. januára sa má uskutočniť 1028 pojednávaní. Do obvyklých obrátok (5823 plánovaných pojednávaní) sa dostanú počas druhého januárového týždňa.

 

Podobne to bude vyzerať i na ôsmich krajských súdoch. V tomto týždni majú naplánovaných 78, na budúci týždeň iba štyri pojednávania. V pracovnom týždni pred Vianocami (od 14. do 19. decembra) pritom pojednávali 471 vecí. Počas druhého januárového týždňa by sa na krajských súdoch malo uskutočniť už 150 pojednávaní.

 

„Je pravda, že v sviatočnom období je naplánovaných menej pojednávaní,“ pripustila hovorkyňa ministerstva. „Je to predovšetkým z dôvodu čerpania dovoleniek nielen sudcov, ale aj účastníkov konaní, znalcov, advokátov a ďalších osôb,“ zdôvodnila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies