Svetový tenorista Juan Diego Flórez vystúpi v Slovenskom národnom divadle

NETKY.SK • 3 Február 2011, 08:14 • 2 min
Svetový tenorista Juan Diego Flórez vystúpi v Slovenskom národnom divadle

Svetový tenorista Juan Diego Flórez vystúpi v Slovenskom národnom divadle - Kultúra Tenorista Juan Diego Flórez je ďalšou opernou hviezdou svetového formátu, ktorá prichádza na Slovensko. Odborníkmi nazvaný aj kráľ belcanta vystúpi vo štvrtok 3.

slovakia

left justify in out

img

Tenorista Juan Diego Flórez je ďalšou opernou hviezdou svetového formátu, ktorá prichádza na Slovensko. Odborníkmi nazvaný aj kráľ belcanta vystúpi vo štvrtok 3. februára na galakoncerte v Slovenskom národnom divadle.
V jeho programe budú árie z diel skladateľov Domenica Cimarosu, Gioacchina Rossiniho, Francoisa Adriena Boieldieua, Julesa Masseneta a Giuseppe Verdiho. Pod taktovkou talianskeho dirigenta Alessandra Vitiella spoluúčinkuje orchester Opery SND. „Bratislava už dozrela aj na spevákov svetového formátu, navyše o koncert prejavili záujem milovníci opery z Česka a Rakúska,“ uviedol na dnešnom stretnutí Ján Korecký, majiteľ organizujúcej agentúry Kapos.
„Snažím sa na sebe stále pracovať, som šťastný, pretože to, čo robím, robím rád a je to vlastne moje hobby,“ povedal pre slovenské médiá Flórez. Dodal, že na Slovensko prichádza rád, pretože je to krajina veľkých spevákov. „Je to pre mňa výzva, pretože ste zvyknutí na to, že vám spievajú výborní speváci.“ Podľa neho je preto dôležité ísť všade, nielen do veľkých centier, ako sú Londýn, Paríž či New York.
Slovensku zložil Juan Diego aj ďalší kompliment. „Keď ste v mestách, do ktorých sa chodí najčastejšie, ten styk s ľuďmi nie je až taký intenzívny. Keď som tu teraz s vami, mám pocit, že sa spolu rozprávame v reštaurácii ako priatelia. Taký pocit je ťažké dosiahnuť vo veľkých mestách. Tu je všetko oveľa osobnejšie, je to podobné ako doma v Lime, je to pocit ako byť s rodinou.“  
Charizmatický Juan Diego Flórez (*13.1.1973, Lima) je jednou z operných hviezd, ktorým patria najprestížnejšie svetové pódia. V rodnom Peru je národným hrdinom. Mladý muž, ktorý chcel byť pôvodne rockovým spevákom, ako 23-ročný v roku 1996 zaskočil na Rossiniho opernom festivale v Pesare za chorého sólistu a cez noc sa stal slávnym. V tom istom roku debutoval v milánskej La Scale. Od tej doby slávil úspechy na všetkých významných scénach, patria k nim Metropolitná opera v New Yorku, Royal Opera House v Londýne, Štátna opera Viedeň, Teatro Real Madrid alebo Lyric Opera v Chicagu.
Slovensko nie je úspešnému hosťovi neznáme, aj keď je to jeho prvá návšteva u nás. Jeho manželka, nemecká operná speváčka Julia Trappe študovala operný spev v Bratislave u profesorky Evy Blahovej. Sólistka Opery SND Ľubica Vargicová spievala s Flórezom v Lime v Donizettiho opere Dcéra pluku, pozná aj Dalibora Jenisa a Editu Gruberovú. „Keď spievate s touto dámou, je to pre vás zároveň ďalšia škola,“ dodal Flórez.  
V roku 2007 porušil po 75 rokoch tradíciu v milánskej La Scale, keď zopakoval slávnu áriu s deviatimi vysokými céčkami „Ah, mes amis“ v Donizettiho Dcére pluku. To isté urobil aj v newyorskej Metropolitnej opere v roku 2008 v rovnakom opernom diele. Pavarotti ho považoval za svojho nástupcu, poprední hudobní kritici ho zaradili medzi dvadsať tenoristov storočia. Je jedným z najväčších belcantových tenorov na svete, ideálny pre Rossiniho, Donizettiho a Belliniho.
Počas krátkej kariéry už získal veľa ocenení. Najvýznamnejšie: cenu Abbiati od talianskej hudobnej kritiky, Zlatého Rossiniho (Rossini d’Oro) na festivale v Pesare, cenu Aureliana Pertileho, cenu Francesca Tamagna, Opera Award, Belliniho cenu, zlatého ISO (ISO d’Oro), cenu Placida Dominga. Aj jeho nahrávky dostali významné ocenenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies