Svetová ekonomika aj napriek mnohým rizikám solídne rastie

NETKY.SK • 26 September 2017, 12:10 • 2 min
Svetová ekonomika aj napriek mnohým rizikám solídne rastie

WASHINGTON - Svetová ekonomika aj napriek mnohým rizikám, ktoré ju ohrozujú, solídne rastie, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF).

slovakia

left justify in out

"Takmer desaťročie po vypuknutí globálnej finančnej krízy sa svetová ekonomika oživuje," uviedol v pondelok (25. 9.) zástupca šéfa MMF Tchao Čang. Fond o niekoľko dní zverejní nové rastové predpovede. MMF v prognóze zverejnenej v júli očakával, že globálna ekonomika v tomto roku expanduje o 3,5 % a v roku 2018 o 3,6 %. Vlani svetová ekonomika vzrástla o 3,2 %.

 

Podľa Tchao Čanga však existujú aj mnohé riziká ohrozujúce svetovú ekonomiku, ako sú prírodné katastrofy, geopolitické napätia a hlboké politické spory v mnohých krajinách. Celkovo trvalo zotavenie z finančnej krízy dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. V súčasnosti však je už zjavná pozitívna dynamika. Tempo rastu ekonomiky USA by sa v tomto a budúcom roku malo zrýchliť na 2,1 %. Spojené štáty tak zrejme zaznamenajú druhé najdlhšie obdobie expanzie od roku 1850. A v mnohých ostatných štátoch dosiahla tvorba nových pracovných miest zdravé tempo.

 

Z historického pohľadu je však tempo rastu globálnej ekonomiky na úrovni okolo troch percent relatívne slabé. Preto sú potrebné ďalšie reformy, myslí si zástupca šéfa MMF. Ako veľký problém označil napríklad nárast príjmovej nerovnosti v mnohých priemyselných krajinách. K tomu je ešte potrebné pripočítať slabú infláciu a nízky rast miezd, predovšetkým v Európe. Aj napriek takmer plnej zamestnanosti nominálne mzdy v štátoch, ako je Nemecko, nerastú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies